Google Earth má teď lepší rozlišení díky Landsat 8

Datum 08.07.2016

Minulý týden Google oznámil, že díky družicím Landsat 8, letící ve výšce 700 km nad našimi hlavami, zvýšil rozlišení u satelitních snímků na Google Maps a Google Earth. Populární aplikace Google Maps a Google Earth opět dostaly nová aktuální satelitní data ve vysokém rozlišení zbavená veškerých mraků. Původní snímky byly ze satelitu Landsat 7 vypuštěného v roce 1999. Nové snímky pořídil již jeho nástupce – Landsat 8, který se na orbitu pohybuje od roku 2013.

Jeho teoretické rozlišení je stále stejné, asi 15 metrů na pixel. Modernější snímač a lepší filtry ale přinášejí ostřejší kresbu, kontrastnější snímky a věrnější barvy. Přesto Google uvádí nižší celkové rozlišení než dřív. U původních map to bylo 800 gigapixelů, teď 700 gigapixelů. Snímky ze satelitů jsou vidět u menších přiblížení mapy, případně v místech, kde nejsou dostupné letecké mapy. Ty mívají až o dva řády lepší rozlišení, tj. až 15 centimetrů na pixel.

 

Landsat 8

Účelem této družice je pokračovat v průběžném snímání celého zemského povrchu obdobným způsobem, jakým to činily její předchůdkyně. První družice řady Landsat byla totiž vypuštěna už v roce 1972 a možnost sestavit si pro téměř libovolnou oblast zemského povrchu časovou řadu družicových snímků v rozsahu několika desítek let je zcela unikátní. Archívy snímků pořízených družicemi Landsat jsou přístupné převážně zdarma.
Družice Landsat-8 pořizuje od března 2013 černobílá (panchromatická) data v rozlišení 15 metrů, barevná (multispektrální) data v rozlišení 30 metrů a tepelná data v rozlišení 100 metrů.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář