Skeny duhovky nahradí otisky prstů

Datum 23.07.2016

FBI naskenovala v pilotním programu spuštěném v září 2013, duhovky téměř 460 tisíc lidí. To v blízké budoucnosti nahradí otisky prstů. Zatímco technologie skenování duhovky je stará již více než 25 let, právě teď, díky novým algoritmům a software je tato technologie rychlá a spolehlivá pro široké spektrum použití.

Skenování duhovky nahradilo sítnicové skeny, metodu, která byla do značné míry opuštěná, protože se pro lidi byla dosti nepříjemná. Tato schopnost rychlého snímání duhovky není daleko, a již několik bank hledá možnost jejího využití. Telefony Lumia Nokia a Fujitsu používají skenery duhovek pro odemknutí svých telefonů, (podobně jako iPhone používá otisků prstů).

Kamery skenující duhovky lze držet v ruce nebo mohou být připevněny ke zdi. Jsou účinné již ve vzdálenosti od 1 do 2 metrů od očí fotografované oso­by. Vojáci v Iráku jich používají k autentizaci iráckých civilistů, kteří jsou oprávněni pracovat uvnitř amerických vojenských zařízení.

Duhovka je část oka kolem zornice, která je vyrobena z kolagenu v trojrozměrném uspořádání. Spolu s čočkou odděluje přední a zadní komoru oční. Uprostřed duhovky se nachází centrální otvor zvaný zornice (pupilla). Hlavní funkcí duhovky je ohraničení předního a zadního segmentu oka.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář