Integrovaný průmysl je potenciál továrny budoucnosti

Datum 21.09.2016

ABB – HMI 2013

Spolupráce lidí a robotů a také všudypřítomný trend digitalizace zásadně mění podobu výrobního prostředí. Společnost ABB na svém stánku č. 16 v hale G2 na Mezinárodním strojírenském veletrhu, který se bude konat v Brně ve dnech 3. – 10. října, představí nové koncepty a řešení, které otevírají potenciál továrny budoucnosti. Naplňují tím vizi integrovaného průmyslu tzv. Internetu věcí, služeb a lidí (IoTSP).

Trend výroby se přesouvá od hromadné výroby k hromadné customizaci. Schopnost pružně reagovat na změny a přizpůsobit se nabývá zásadní důležitosti. To si žádá intenzivnější spolupráci mezi lidmi a roboty, mezi automatizačními ostrůvky a dokonce i mezi výrobními závody. Vedle spolupráce je dalším charakteristickým rysem továrny budoucnosti digitalizace. Informace se operativně využívají k přijímání lepších rozhodnutí a k řízení provozu od konstrukční fáze a uvedení do provozu až po výrobní provoz a údržbu.

Řešení společnosti ABB v oblasti robotů jsou součástí propojeného nepřetržitého ekosystému, který označujeme jako Internet věcí, služeb a lidí. Všechny roboty ABB jsou připravené k zapojení, bezdrátově nebo pomocí kabelu, aby byl k dispozici svět možností v podobě prediktivní, aktivní a okamžité podpory. Jako klíčový produkt v dlouhodobé strategii ABB v oblasti digitalizace ABB Robotika představuje Connected Services.

Connected Services je ucelený soubor služeb, které zajišťují delší životnost robotů a optimalizují výkon robotických systémů. Tyto služby jsou poskytovány přes jediné intuitivní rozhraní ABB MyRobot. Kdekoliv a kdykoliv zpřístupňují data, která lze prakticky využít.

Schopnost monitorovat roboty zvyšuje efektivnost, snižuje servisní náklady, zajišťuje dlouhou dobu chodu bez odstávek a prodlužuje životnost výrobních zařízení. Díky těmto diagnostickým technologiím je dříve častý reaktivní přístup ke správě robotů nahrazen přístupem prediktivním, proaktivním a okamžitým. Před nástupem IoTSP se roboty opravovaly až v případě poruchy a údržba se prováděla podle plánu nebo provozních hodin. Nyní je možné údržbu plánovat dle aktuálního stavu robota a zaměřit se na udržení efektivity a dostupnosti nejdůležitějších procesů zákazníka.

Connected Services jsou dalším vývojovým stupněm služeb pro roboty Remote Services, které ABB nabízí na trhu od roku 2007. Connected Services reflektují výhodu začlenění většího množství „věcí“ a „služeb“ do ekosystému IoTSP. Hlavní charakteristikou IoTSP je zvýšení výkonu a spolehlivosti díky digitalizaci, automatizaci a robotizaci. ABB Robotika soustavně mění podobu automatizace výroby prostřednictvím řady inovativních řešení a služeb, které již dnes pomáhají zákazníkům využívat výhod továrny budoucnosti.

Součástí ekosystému IoTSP jsou efektivní a flexibilní pokročilá řešení pro spolupráci, jako je například SafeMove2, nejnovější generace bezpečnostně certifikovaného systému pro monitorování robotů, který je další novinkou od ABB Robotika.

SafeMove2 přináší vyšší pružnost, menší prostorovou náročnost a špičkové nástroje pro realizaci technického zadání. Díky tomuto systému lze dosáhnout vyšší produktivity při nižších investičních nákladech. Navíc v kombinaci s dosažením nejvyšších bezpečnostních standardů umožňuje tento systém užší spolupráci člověka a robotu ve výrobních závodech. Stejně jako původní verze má i SafeMove2 mnoho špičkových bezpečnostních funkcí jako nastavení rychlostních limitů, bezpečného monitorování klidového stavu, nastavení rozsahů os a soustavného dohledu nad pozicí a orientací.

Aby roboty byly efektivní, musí se pohybovat rychlostí vhodnou pro danou aplikaci. Při vysokých rychlostech mohou představovat potenciální riziko pro člověka pracujícího v jeho bezprostřední blízkosti. Aby nedošlo ke kolizi, oddělovaly se dříve stroje od člověka pomocí plotů nebo zábran. SafeMove2 umožňuje těsnější spolupráci robotů a lidí omezením pohybu robota přesně dle požadavků dané aplikace.

SafeMove2 zjednodušuje výrobní postupy a poskytuje nástroje, které zrychlují uvádění do provozu, nastavení i validaci robotického pracoviště. SafeMove2 rovněž disponuje bezpečnostním sběrnicovým připojením ke kontrolérům rodiny IRC5, tedy IRC5 Single, Compact a Paint.

Trend spolupráce robot–člověk bude na veletrhu reprezentovat unikátní spolupracující robot YuMi®, který byl k úzké spolupráci s člověkem vytvořen. Návštěvníci si budou moci osobně vyzkoušet jak jednoduché je programování pomocí učení. Tento programovací systém je velmi podobný vyučování. Paže a ruce YuMi můžete ovládat pomocí svých vlastních paží a rukou prostřednictvím řady pohybů a jejich souřadnice a činnosti chapadel se zaznamenají na připojeném tabletu, na kterém běží aplikace YuMi. Sledujete, jak software mění tyto pohyby do základního kódu, kterým se YuMi ovládá – a to vše před vašima očima a v reálném čase. YuMi aktuálně získal prestižní ocenění IERA udělované Mezinárodní federací robotiky IFR a IEEE-RAS za inovaci a podnikatelský přínos, předané na Mezinárodním sympoziu robotiky v červnu 2016.

ABB Robotika
ABB Robotika je předním dodavatelem průmyslových robotů. Poskytuje mimo jiné softwarová řešení pro roboty, aplikace a periferie, periferní zařízení, modulární výrobní buňky a dále služby v oblasti svařování, manipulace, lakování, paletizace a obsluhy strojů. Ke klíčovým trhům patří automobilový průmysl, výroba plastů, obrábění, slévárenství, elektronika, farmaceutický a potravinářský průmysl. Silná orientace na ucelená řešení pomáhá výrobcům zvýšit produktivitu, kvalitu výroby a bezpečnost práce. Společnost ABB celosvětově instalovala více než 250 000 robotů. Veškeré výrobky ABB Robotika plně podporuje globální prodejní a servisní organizace ABB Robotika v 53 státech a na více než 100 místech.
Pro další informace k expozici ABB na veletrhu navštivte www.abb.cz/robotika
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář