Budoucnost výroby je v digitalizaci

Datum 27.09.2016

Společnost Siemens se již po 58. představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Od 3. do 7. října shlédnou zákazníci v hlavním pavilonu P na stánku č. 19 unikátní portfolio Siemens digitálních řešení pro segment stavby obráběcích strojů pod hlavním mottem expozice „Budoucnost výroby je v digitalizaci. Máme pro vás řešení.“

Robot zakládající obrobky do reálného obráběcího stroje, virtuální zprovoznění digitálního dvojčete CNC stroje, retrofit pohonů nebo digitální sběr dat. Letošní prezentace společnosti Siemens bude ve znamení propojení reálného a digitálního světa. Bez něj již dnes není možné v obráběcím průmyslu efektivně fungovat.

Hlavním a největším exponátem na stánku společnosti Siemens bude obráběcí stroj Variaxis i500 od společnosti Mazak, řízený nejnovějším řídicím systémem Siemens pro CNC stroje Sinumerik 840D sl se systémovým softwarem verze 4.7. Exponát bude doplňovat robot KUKA Quantec, který bude zakládat obrobky do stroje. Společnost Siemens tak předvede obráběcí stroj ve spojení s robotickým pracovištěm. Robot bude umístěný v kleci a bude pracovat v režimu „handling“ – to znamená manipulovat s obrobky bez zásahu obsluhy. Dalším exponátem bude virtuální zprovoznění modelu reálného obráběcího stroje se Sinumerikem 840D sl, systémem Simit a Mechatronics Concept Designerem.

„Přesně jeden rok od vyhlášení Národní iniciativy Průmysl 4.0 Siemens na letošním MSV představuje konkrétní příklady, jak lze potenciál digitalizace efektivně využít ve prospěch českých firem. Připravili jsme i řadu workshopů a školení, které mají za cíl nejen vzdělávat, ale také stát se impulzem pro velké, ale především střední a menší podniky, aby vykročily na cestu digitalizace.“ Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR:

Dalším exponátem bude virtuální zprovoznění modelu reálného obráběcího stroje se Sinumerikem 840D sl, systémem Simit a Mechatronics Concept Designerem.

Součástí prezentace Siemens bude také již tradiční představení služeb Industry Services. Pomocí funkčních modelů ukážou návštěvníkům výhody digitálního sběru dat z obráběcích strojů a jejich analýzu a představí i nový software pro správu technologických programů. Zkrátka nepřijdou ani milovníci reálného světa – pro ně je připravena ukázka retrofitu pohonů a jejich zapojení do nového řídicího systému.

„Naším hlavním cílem pro letošní strojírenský veletrh je předat návštěvníkům zprávu, že společnost Siemens má, jako jediný dodavatel na celosvětovém průmyslovém trhu, již dnes řešení pro skutečnou digitální továrnu a je schopná zajistit veškeré hardwarové i softwarové nástroje, aby celý podnik správně a efektivně fungoval.“ Wolfgang Weissler, ředitel průmyslových divizí Digital Factory & Proces Industries and Drives, Siemens ČR:

Expozice bude dále zahrnovat ukázku spojení řídicího systému Sinumerik 828D Solution Line verze 4.7 ve spojení s novými pohony Sinamics S120. Tentýž řídicí systém bude také prezentován jako varianta pro retrofit ve spojení se starými pohony Simodrive. V neposlední řadě bude k vidění systém pro Hi-Tech stroje Sinumerik840D Solution Line ve verzi 4.7.

Kromě toho se návštěvníci mohou zapojit do interaktivní umělecké aktivity s kooperativním robotem KUKA.

Siemens PLM Software propojí reálný a virtuální svět

V rámci stánku Siemens se na veletrhu MSV 2016 představí i produkty PLM Software. Návštěvníci budou svědky virtuálního zprovoznění konkrétního stroje od jednoho z českých výrobců včetně mechanického modelu. Propojení s reálným světem zajistí Siemens přepínače řady Scalance.

Další část expozice pak bude patřit prezentaci komplexního řešení pro správu životního cyklu výrobků (PLM), který pomáhá společnostem optimalizovat výrobní procesy od plánování, přes vývoj až po výrobu. Prezentovány budou produkty NX CAD, CAM a propojení řídicích systémů obráběcích strojů a softwarových nástrojů společnosti Siemens PLM Software.

Siemens pro střední školy

I letos se bude Siemens na veletrhu MSV 2016 věnovat podpoře středních škol. Během veletrhu opět poběží studentská soutěž v pavilonu Z, kde bude Siemens jedním z hlavních partnerů. Po celý týden zde budou studenti zpracovávat zadané úlohy na simulačních systémech Sinutrain společnosti Siemens.

Řešení z oblasti digitalizace a virtualizace nabízí dnes již řada firem, ale společnost Siemens je zatím jediná na světě, která dokáže propojit virtuální modely s reálnými řídicími systémy a v reálném prostředí ověřit všechny parametry navrhovaného stroje či zařízení a spolehlivě tak uskutečnit virtuální zprovoznění. Umíme navrhnout velmi sofistikované softwarové řešení, ale umíme ho i převést do praxe, oživit a pečovat o něj až do konce jeho životního cyklu.“ Jiří Karas, ředitel obchodního úseku Řídicí systémy a pohony pro obráběcí a speciální stroje a roboty, Siemens ČR

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář