Musk chce s Raptorem dostat lidi na Mars

Datum 08.10.2016

Elon Musk zveřejnil fotografie nového motoru Raptor pro jeho společnost SpaceX s jeho prvním úspěšným testem. Motor Raptor má pomoct dostat lidi na Mars, což je jeho dlouholetá touha. Je to raketa, která ke svému pohonu používá jako palivo kapalný kyslík (LOX) a kapalný metan namísto kerosínu (RP-1) a kapalného kyslíku, který používá stávající motor Merlin. Musk má miliardy dolarů, ale ty mu nebudou stačit pro cestu na Mars, což znamená, že pro splnění jeho plánů bude potřebovat podporu od NASA a Bílého domu.

Musk chce v roce 2018 prostřednictvím jeho společnosti SpaceX poslat průzkumnou kapsuli k rudé planetě k otestování technologií, které budou klíčové pro život na Marsu. Po této misi nazvané Rudý drak (Red Dragon) plánuje vypustit v létech 2020 a 2022 další průzkumné rakety. Teprve až v roce 2024, což je už za 8 let plánuje SpaceX dopravit první lidi na Mars.

Na 67. Mezinárodním astronautickém kongresu v Mexiku předestřel svou vizi na na osídlení Marsu, kde by zcela soběstačná civilizace měla vzniknout během následujících 40 až 100 let. Tak dlouho bude trvat vybudovat životaschopnou civilizaci s miliónem obyvatel. K dosažení jeho plánů mu mají pomoci nové kosmické lodě postavené z uhlíkového vlákna a poháněné 42 motory používající jako palivo kryogenní metan. Tyto lodě budou konstruovány pro minimálně 100 lidí. Jejich životnost by měla být 30 let a měly by zvládnout 15 cest na naší sousední planetu.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář