Létající auto Dr. Emmeta Browna ze Slovenska

Datum 18.10.2016

Kdyby se film Návrat do budoucnosti točil o čtvrtstoletí později, mohli by hlavní aktéři filmu Dr. Emmet Brown a Marty McFly používat naprosto funkční automobil slovenské společnosti Aearomobil, která už tento létající vůz chce příští rok prodávat. Zpočátku, jak už to u takových technických vychytávek bývá, půjde jen o “cool” hračku pro bohatší vrstvy obyvatel. 

Vzhledem k tomu, že se do výroby letadel také chtějí pustit už i velcí hráči, jako třeba Airbus se svým modelem CityAirbus, za pár let si létající vozítko můžou koupit i méněmajetnější lidi. Další společnost, rovněž z Francie – Xplorair chce vyvinout zcela autonomní model, který nebude potřebovat lidského pilota, podobně jako osobní dron Ehang, který se představil na letošním CESu v Las Vegas. Rovněž by se jednalo o jednomístná létající auta pro osobní potřebu.

Lidé mají dostat to, o čem snili v dětství, a budou moct odstartovat rovnou ze své zahrady, řekl deníku Les Echos zakladatel Xplorairu Michel Aguilar.

Sen o startu z vlastní zahrádky má splnit technologie kolmého startu a přistání, kterou chce Aguilar své stroje vybavit. Něco takového by pomohlo překonat jednu z hlavních překážek pro rozvoj létajícího auta: nutnost využít pro start a přistání rovnou a prázdnou plochu. Slovenský Aeromobil potřebuje dráhu dlouhou zhruba 200 metrů.

Podle představ jeho majitelů v budoucnu podél silnic nebo třeba na odpočívadlech vyrostou asfaltové či travnaté plochy určené pro létající auta, takže by tyto stroje vzduchem překonaly zácpy na dálnicích nebo na periferiích měst. Posledních několik kilometrů – například do centra města – by ale musely dojet po zemi. Pokud se vize francouzského Xplorairu stane realitou, toto omezení by zmizelo. I americká Terrafugia přemýšlí o kolmém startu svých aut.

Projekt létajícího auta dělá Slovensku ve světě obrovskou reklamu. Na loňském Expu v Miláně bylo nedílnou součástí slovenské expozice vyzdvihující smělé technické vize našich sousedů. Navíc se o něm zmiňovala americká CNN a psal o něm i Guardian či Reuters. Zaujal odborníky i vědce. Z malého startupu se tak stává světová firma o které v příštích létech ještě uslyšíme.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář