Nová generace vypínacích spouští usnadňuje testování vzduchových jističů

Datum 10.11.2016

Společnost Eaton uvedla další generaci vypínacích spouští na globální trh – platformu Power Xpert Release (PXR) – která konstruktérům umožňuje testovat a konfigurovat vzduchové jističe z PC prostřednictvím USB portu. Spouště jsou integrovány do vzduchových jističů IZMX společnosti, která se zabývá řízením energií. Výsledkem je snadnější interakce uživatelů s vypínací spouští a ukládání testovacích dat, díky čemuž lze dosáhnout lepších režimů kontroly a údržby.

Vzduchové jističe (ACB), které se používají ve vysokovýkonných distribučních systémech, jsou konfigurovány a pravidelně testovány uživateli za účelem zajištění spolehlivosti v případě nadproudů, čímž se předchází nákladným prostojům. Tato nová spoušť umožňuje technickým pracovníkům simulovat zkraty a nadproudy pomocí softwarového nástroje společnosti Eaton Power Xpert Protection Manager (PXPM), který je k dispozici ke stažení zdarma.

„Spoušť byla vyvinuta na základě zpětné vazby uživatelů na snadné používání systému. Dříve musela být testovací data ručně zaznamenávána, ale s novým softwarem je možné vygenerovat a uložit profesionální třístránkový testovací report s časovým razítkem, uživatelskými informacemi, individuálním nastavením vypínací charakteristiky a výsledky testování ve formátu PDF,“ uvedl Ralf Nikolic, produktový manažer ACB ve společnosti Eaton. „To technickým pracovníkům umožní výrazně snížit čas potřebný k testování, usnadní provádění preventivních prohlídek a vytvoření test reportu pro archivaci.“

Zatímco technologie PXR současně podporuje testování a konfiguraci vzduchových jističů IZMX společnosti Eaton, nová elektronická vypínací spoušť je platformou budoucnosti a bude integrována do všech řad výkonových jističů společnosti Eaton a zavede tak u všech jističů nový standard pro testování. Technici již nebudou potřebovat specializované testovací nástroje díky integrovanému hardwaru pro sekundární testování.

Nové vlastnosti technologie PXR v jističi IZMX zvládnou zachytit průběh proudu a napětí spolu s minimálními a maximálními hodnotami ve fázích a nulovém vodiči. Křivky mohou navíc indikovat kvalitu signálu ovlivněného např. harmonickým zkreslením, přičemž přesnost měření je nyní jedno procento. Došlo k vylepšení bodového maticového displeje, který má nyní vyšší rozlišení a je vždy aktivní, takže neustále zobrazuje stav zónového selektivního blokování (ZSI), stav baterie a jmenovitý proud. Veškerá data lze přenášet prostřednictvím protokolů Modbus, Profibus nebo přes Ethernet a pro vyšší bezpečnost a zabránění neautorizovaným změnám je možné přidat heslo. Navíc byl přidán QR kód pro jednodušší identifikaci a přístup k dodatečným informacím.

„Ve společnosti Eaton se snažíme pomáhat uživatelům a provozovatelům zvyšovat bezpečnost obsluhy a spolehlivost zařízení, a tedy poskytujeme nadstandardní bezpečnostní funkce,  např. zónové selektivní blokování ZSI je již integrované ve vzduchových   jističích za účelem zkrácení času vypínání a snížení uvolněné energie v případě selektivního vypínání při zkratech,“ pokračuje Nikolic. „Naše volitelná funkce Arcflash Reduction Maintenance System (ARMS) dále snižuje čas vypínání a uvolněnou energii, čímž dále zvyšuje ochranu obsluhy a údržby zařízení. Systém Arcon navíc zvládne potlačit obloukový zkrat do 2 ms tedy ještě před dosažením maximálního zkratového proudu a diagnostický systém umožňuje neustálý monitoring teploty nízkonapěťových hlavních rozvaděčů. Dohromady tyto systémy umožňují detekci libovolných budoucích závad již při jejich vzniku, takže se s nimi lze snadno vypořádat ještě před vystavením obsluhy bezpečnostním rizikům či vybavení jističe.

 

O společnosti Eaton
Elektrotechnický sektor společnosti Eaton je globálním lídrem v distribuci energie a ochraně elektrických obvodů; ochraně pomocí záložních zdrojů; řízení a automatizaci; osvětlení a bezpečnosti; strukturálních řešeních a zařízeních pro elektrické sítě; řešeních pro drsná či nebezpečná prostředí; a inženýrských službách. Díky své sadě globálních řešení je společnost Eaton připravena řešit i ty nejdůležitější výzvy v oblasti řízení elektrické energie.
Eaton je společností zabývající se řízením energie, která svým zákazníkům poskytuje úsporná řešení pomáhající řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Obrat společnosti dosáhl v roce 2015 hodnoty 20,9 miliard USD. Má přibližně 95 000 zaměstnanců a prodává své výrobky zákazníkům ve více než 175 zemích světa. Více informací naleznete na stránkách www.eaton.eu
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář