Instalační koncepce šitá na míru

Datum 28.11.2016

Málo místa v řídícím rozvaděči a ve stroji, požadavek krátké instalace a snaha maximalizovat disponibilitu zařízení – to jsou ambiciózní rámcové podmínky pro elektrokonstruktéry manipulačních systémů sortimat ve St. Georgen. V modulárním systému Cube společnosti Murrelektronik nalezli pro své manipulační stroje tu správnou instalační koncepci: systém je velmi flexibilní a lze jej proto upravit na míru všem specifickým požadavkům.

Společnost sortimat Handling Systems ze St. Georgen ve Schwarzwaldu vyvíjí a vyrábí technologicky špičkové stroje v oboru průmyslové manipulační techniky pro nejrůznější oblasti využití. S jejich pomocí se menší komponenty jako tuby nebo blistrové obaly spojují do větších celků, stohují a skládají na palety. Stroje pracují velmi přesně, rychle a spolehlivě. Velmi často jsou využívány v aplikacích lékařské techniky. Zákazníci firmy sortimat Handling Systems jsou často buď farmaceutické společnosti samotné, nebo jde o společnosti, které nabízejí kompletní výrobní linky pro farmaceutický průmysl. Manipulační stroje se vyrábějí sériově, v mnoha případech se však ve výrobě navíc uplatňují také specifické požadavky zákazníků.

Při realizaci decentralizovaných instalačních řešení pro stroje spolupracuje firma sortimat úspěšně se společností Murrelektronik. Využívá přitom systém Cube společnosti Murrelektronik. V řídícím rozvaděči využívá sortimat prostorově úspornou sběrnicovou stanici Cube20, ve stroji pak modulární sběrnicový systém Cube67. Díky tomuto nejmodernějšímu instalačnímu řešení nahradila firma sortimat Handling Systems klasické individuální kabelové propojení a učinila velký technologický skok vpřed.


Elektrokonstruktéři společnosti Sortimat se z více důvodů rozhodli realizovat decentralizovanou instalaci s pomocí systému Cube67 společnosti Murrelektronik. Důležitým argumentem je, že je ve strojích obvykle velmi málo místa. Zde jsou moduly Cube67 se svou kompaktní konstrukcí velmi užitečné. Multifunkčnost modulů, díky níž lze v rámci instalace jednotlivé zásuvky M8 nebo M12 v modulu v závislosti na aplikaci konfigurovat jako vstup nebo výstup, šetří další prostor a je co do instalace i  s ohledem na náklady výhodnější než řešení se dvěma čistě vstupovými nebo výstupovými moduly. Rovněž integrace ventilových ostrůvků do systému se zdaří v krátkém čase, aniž by musely být provedeny další sběrnicové přípojky. V případě Cube67 zajišťuje jeden systémový kabel jak přenos dat, tak i napájení. Tato jednokabelová technologie snižuje potřebu prostoru v kabelových kanálech a zjednodušuje instalaci.

Vzhledem k tomu, že manipulátory a paletizátory společnosti Sortimat Handling Systems jsou co do možností využití velmi flexibilní a disponují např. různými úchytnými a podávacími nástroji, dbá společnost na to, aby byly doby přestavby co nejkratší. „Machine Option Management (MOM)“ (řízení konfigurace stroje) systému Cube67 je zde velkou pomocí, neboť přispívá k tomu, aby mohl stroj po rychlé výměně nástroje již po krátké době znovu pracovat. V případě „MOM“ probíhá projektování hardwaru a softwaru jednorázově na bázi standardizované plné konfigurace. Při provozu se pak aktivují pouze komponenty, které mají být v daném momentu využívány. Pomocí Cube67 také Sortimat předchází neplánovaným prostojům: využívá rozsáhlé diagnostické možnosti Cube67 prostřednictvím řízení (zobrazení na rozhraní stroje a člověka (HMI) i přímo ve stroji (LED u příslušné zásuvky) pro plynulé hledání závad.

Dalším důležitým důvodem pro využití systému Cube je pozoruhodně velká rozmanitost variant díky různým modulům. Ať již mají elektrokonstruktéři na svou decentralizovanou instalační koncepci jakékoliv požadavky, pravděpodobnost, že při tom využijí některý standardní modul společnosti Murrelektronik a tedy rychle realizovatelné řešení, je mimořádně velká. Díky skvěle fungující spolupráci se společností Murrelektronik, prvotřídní kvalitě jejích produktů a jejímu spolehlivému servisu může Sortimat se systémem Cube pružně reagovat rovněž na změny požadavků trhu.

Murrelektronik
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář