ČEPS, a.s., investuje vyšší zisk do spolehlivosti přenosové soustavy

Datum 16.01.2016

Zisk ČEPS, a.s., za 1. pololetí roku 2015 dosáhl před zdaněním 1,2 miliardy korun. V porovnání se shodným obdobím v roce 2014 je to o téměř 142 milionů korun více. Na narůst hospodářského výsledku měla rozhodující vliv úspora proměnných nákladů.

V průběhu druhého čtvrtletí se dispečeři přenosové soustavy potýkali zejména s vysokým napětím. „Způsobila to postupně klesající spotřeba v soustavě hlavně o víkendech a během noci. Vzhledem ke slunečnému počasí byla vysoká výroba ve fotovoltaických elektrárnách a také probíhaly odstávky klasických elektráren,“ říká předseda představenstva ČEPS, a.s., Vladimír Tošovský.

Společnost ČEPS se v červnu podílela na vzniku nové aukční kanceláře pro 17 zemí střední a západní Evropy – Joint Allocation Office (JAO). Úspěšné dokončení mezinárodního projektu představuje významný milník při vytváření vnitřního trhu s elektřinou v Evropské unii.

„Použitím jednotného technického řešení na většině evropských hranic se zjednoduší obchodování pro více než 200 účastníků trhu. JAO také uspoří v následujících letech provozovatelům přenosových soustav několik milionů eur,“ vysvětluje Zbyněk Boldiš, člen představenstva ČEPS, a.s.

I v prvním pololetí loňského roku pokračoval v ČEPS rozsáhlý rozvoj přenosové soustavy s cílem splnit nové potřeby tuzemských zákazníků i požadavky vyplývající z mezinárodní spolupráce na trhu s elektrickou energií. Na pořízení dlouhodobého nehmotného i hmotného majetku bylo v lednu až červnu 2015 vynaloženo 954,7 milionů korun.

„Součástí těchto investic je výstavba nových vedení, posílení kapacity některých vedení stávajících a dokončení přechodu stanic přenosové soustavy na dálkové ovládání. Souběžně se také buduje ochranný systém fyzického zabezpečení objektů elektrických stanic, včetně nezbytné modernizace dispečerských pracovišť,“ shrnuje Tošovský.

Konkrétně jsou vytvořeny předpoklady pro zahájení významných staveb, mezi něž patří například rekonstrukce transformovny Otrokovice a výstavba nové transformovny Vernéřov. V červnu byla také slavnostně zahájena stavba PST (Phase Shifting Transformers) transformátorů v Hradci u Kadaně. Transformátory s řízeným posuvem fáze omezí velké přetoky výkonu přes naše území ve směru z Německa do Rakouska. Jedná se o první použití této technologie na našem území. Jediný akcionář při výkonu působnosti valné hromady ČEPS, a.s., také odsouhlasil zdvojení vedení V432/429 Kočín – Přeštice. Pokračuje i výstavba nového vedení V458 propojující rozvodny Horní Životice a Krasíkov, nebo zdvojení vedení 400 kV V410 Výškov – Čechy Střed. Ve všech případech se jedná o významné stavby zvyšující spolehlivost a přenosové schopnosti sítě.

Za první pololetí loňského roku bylo přeneseno celkem 32 149,2 GWh.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář