První osobní dron na světě se představil na veletrhu CES

Datum 17.01.2016

The EHang 184 autonomous aerial vehicle is unveiled at the EHang booth at CES International, Wednesday, Jan. 6, 2016, in Las Vegas. The drone is large enough to fit a human passenger. (AP Photo/John Locher)

Na výstavě spotřební elektroniky CES v Las Vegas se to letos drony jenom hemžilo. Ale jeden rozhodně vyniká. Je to Ehang 184 – první dron s pasažérem uvnitř. Nemá žádné ovládací prvky a ani není v úmyslu, aby je měl. Je zcela autonomní a od vzletu po přistání se plně spoléhá na senzory a počítače.

 “Lidé sedící uvnitř nebudou piloti. V budoucnu nebudete muset mít pilotní průkaz. Jste jen spolujezdec. Prostě vejdete dovnitř (dronu), posadíte se a užijete si let,” řekl Derrick Xiong, spoluzakladatel čínské společnosti Ehang.

“Standardní cestovní rychlost bude 100 km/hod. a maximální letový čas bude 23 minut. Takže v tomto okamžiku hovoříme o dosahu asi 30 km,” řekl Xiong.

Jediné uživatelské rozhraní v dronu je tablet, který dává cestujícímu možnosti vzlétnout a přistát, stejně jako nastavit klimatizaci. V současné době může dron vynést jednoho cestujícího do výšky 3500 metrů. Podle společnosti je dron vybaven systémem multi-rotor s 8 vrtulemi, kvůli většímu bezpečí při přistání. Ale v případě nouze, plánuje Ehang také sledování všech letů s centrem dálkového ovládání, které bude v případě potřeby schopno zasáhnout. Za předpokladu schválení pro uvedení do provozu od regulačních úřadů, bude muset potenciální zákazník počítat s cenou v rozpětí 200 až 300 tisíc dolarů.

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář