Vítkovice se budou podílet na ruském urychlovači částic

Datum 15.02.2016

Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) se stane jedním z dodavatelů pro stavbu ruského urychlovače částic obdobného typu, jakým disponuje Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. Urychlovač buduje ruský Spojený ústav jaderných výzkumů (anglicky Joint Institute for Nuclear Research = JINR), označovaný za ruský CERN, v rámci projektu NICA.

„Díly pro urychlovač dodáme během tohoto a příštího roku. Celkem půjde o 690 tun zařízení,” říká obchodní ředitel Jiří Brož ze společnosti Vítkovice Heavy Machinery, která za skupinu VMG podepsala smlouvu s Rusy.

Celková hodnota dodávek bude v přepočtu okolo 50 milionů korun. „Význam kontraktu je ale také v obrovských referencích. V této chvíli už vítkovická skupina zahájila s JINR společnou práci na výrobní dokumentaci ve vědeckém městě Dubno, kde pracují už i naši pracovníci,” upřesnil obchodní ředitel Brož. První části urychlovače odejdou do Ruska na podzim 2017.

Zakázku skupina VMG získala především díky uzavřenému výrobnímu cyklu, ve kterém je schopná dodat vše od vlastních vysoce kvalitních výkovků z oceli i hi-tech slitin až po celé výrobní linky nebo elektrárny. Navíc disponuje rychlokovárnou Vítkovice Hammering, která jako jediná v Evropě dokázala překovat největší titanový ingot.

Vítkovice Heavy Machinery, společnost ze strojírenské skupiny VMG, která je klíčovým výrobcem částí urychlovače pro Rusko, vytvořila loni tržby 4,1 miliardy korun a jejím provozním výsledkem je podle předběžných čísel zisk okolo 90 milionů korun s tím, že ukazatel výkonnosti EBITDA meziročně vzrostl ze zhruba 242 milionů na 310 milionů korun, což je nárůst o více než čtvrtinu. A to přesto, že řada konkurentů v minulém roce naopak opustila trh nebo se potýká s vážnými ekonomickými potížemi. V letošním roce ukazatel EBITDA dále poroste. Firma už také zveřejnila některé letošní kontraktace. Získala například nové významné zakázky ve Finsku a Indii v součtu za přibližně 180 milionů korun.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář