Sir Richard Branson je zpátky ve hře o vesmír

Datum 20.02.2016

Včera, společnost britského miliardáře a dobrodruha Richarda Bransona – Virgin Galactic, odhalila veřejnosti svůj raketoplán SpaceShipTwo, který (bohaté) turisty vynese na suborbitální vesmírný let. SpaceShipTwo je konstrukčně téměř totožný s raketoplánem, který vloni tragicky selhal, ovšem s několika vylepšeními, které by dalšímu selhání měly již zabránit.

„Vyšleme lidi do vesmíru, jakmile piloti dokončí opakované a znovu opakované testy,“
Richard Banson

Sir Richard ještě před oficiálním představením nového raketoplánu včera ráno televizi ITV řekl, že projekt započatý před deseti lety spěje ke svému zdárnému konci a on doufá v brzký první let. Nově dokončená loď se teď bude dvanáct měsíců testovat. „Vyšleme lidi do vesmíru, jakmile piloti dokončí opakované a znovu opakované testy,“ prohlásil.

První raketoplán SpaceShipOne VSS Enterprise představil Richard Branson na konci roku 2009. O tři a půl roku později stroj úspěšně absolvoval první test. Při další zkoušce v roce 2014 však došlo v kalifornské Mohavské poušti k havárii, při níž zemřel pilot Mike Alsbury a další pilot byl vážně zraněn.

Branson později přiznal, že to byla těžká chvíle, nicméně celý jeho tým techniků a pilotů se rozhodl pokračovat. Britský miliardář připomněl, že i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se v minulosti potýkal s těžkostmi. „To ke snaze dosáhnout něčeho, co se dosud nepodařilo, patří,“ řekl.

Společnost Virgin Galactic chce mít pět strojů SpaceShipTwo. Podle některých zdrojů se uvažuje také o tom, že by nemusely vozit pouze turisty, ale také přepravovat vědecký materiál pro NASA i další organizace.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář