Robotické pracoviště od ABB pomáhá s výukou na školách

Datum 12.03.2016

ABB Robotika vyvinula školicí set s průmyslovým robotem, který podporuje technické vzdělávání a uplatnění absolventů na trhu práce.

Společnost ABB, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, ve čtvrtek oficiálně předala školicí robotické pracoviště vybavené simulačním softwarem RobotStudio prvnímu zákazníkovi. Za vývojem této učební pomůcky, která vznikla s cílem poskytnout studentům možnost vyzkoušet si robotická zařízení v praxi, stojí ABB Robotika. ABB dlouhodobě a systematicky iniciuje a podporuje spolupráci s technicky zaměřenými středními a vysokými školami.

„ABB jako přední dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci se cíleně snaží prostřednictvím svých projektů a aktivit zvyšovat zájem studentů o technické obory. Jedním z příkladů je naše Robotické pracoviště – školicí set, který vyvinula společnost ABB s cílem propojit teoretické znalosti s praxí,“ říká Lucie Melicharová Jandová, ředitelka marketingové komunikace a PR v ABB Česká republika, a dodává: „Mimo jiné pořádáme soutěž vědecko-technických projektů pro studenty technických vysokých škol ABB University Award, exkurze do výrobních závodů, výzkumných a vývojových center, organizujeme přednášky, semináře a Dny otevřených dveří. Dlouhodobě tak podporujeme všechny stupně vzdělávání, od základního po vysokoškolské.

Školicí set tvoří průmyslový šestiosý robot IRB120 s řídicím systémem IRC5, jenž je charakterizován nejen malou zástavbovou plochou a nízkou hmotností, ale také nízkou spotřebou energie. Pracoviště o rozměrech 1,2 m x 1,2 m obsahuje veškeré potřebné bezpečnostní prvky dle platných norem a umožňuje rozšíření o další prvky automatizace jako například dopravníkové pásy, magnetické či pneumatické prvky, kompresor, kamerový systém a další. Zařízení je dodáváno s profesionálním softwarem RobotStudio, který umožňuje veškeré programování robotů na počítači, a díky tomu také velmi přesné simulace s využitím reálných robotických programů identických s těmi, které jsou aplikovány ve výrobě.

První školou, která školicí robotické pracoviště pořídila, se stala pražská Střední průmyslová škola strojnická. „Naším cílem je vzbudit ve studentech zájem o vědecko-technické obory a zvyšovat kompetence budoucích uchazečů o zaměstnání. Společnosti dnes volají po absolventech, kteří budou fundovanými odborníky ve svém oboru, proto je v oblasti podpory technického vzdělávání potřeba udělat mnoho dílčích kroků. Za jeden z nich považujeme dostatek praxe, který studenti mohou získat právě díky školicímu robotickému pracovišti od ABB. I to je důvod, proč jsme se rozhodli do tohoto zařízení investovat a věříme, že se tato investice vrátí ve formě vzdělání a připravenosti našich studentů,“ vysvětluje Ing. Miroslav Žilka, CSc., ředitel Střední průmyslové školy strojnické, školy hlavního města Prahy, Betlémská.

Pro zajištění maximálního přínosu pro vzdělávání nabízí ABB školám také portfolio školicích programů – od základního zaškolení až po pravidelná každoroční doškolení – a navíc je možné absolvovat rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT, který má celoživotní platnost. Rozsah a odbornost školení lze přizpůsobit posluchačům od prvních ročníků středních škol až po odborné vysokoškolské semináře.

Společnost ABB (www.abb.com) je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. ABB Group má kolem 135 000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách, má 7 výrobních závodů, 4 výzkumná a vývojová centra a poskytuje komplexní služby. ABB Česká republika zaměstnává více než 3 400 lidí.

ABB Robotika je předním dodavatelem průmyslových robotů. Poskytuje mimo jiné softwarová řešení pro roboty, aplikace a periferie, periferní zařízení, modulární výrobní buňky a dále služby v oblasti svařování, manipulace, lakování, paletizace a obsluhy strojů. Ke klíčovým trhům patří automobilový průmysl, výroba plastů, obrábění, slévárenství, elektronika, farmaceutický a potravinářský průmysl.

Silná orientace na ucelená řešení pomáhá výrobcům zvýšit produktivitu, kvalitu výroby a bezpečnost práce. Společnost ABB celosvětově instalovala více než 250 000 robotů.

Veškeré výrobky ABB Robotika plně podporuje globální prodejní a servisní organizace ABB Robotika v 53 státech a na více než 100 místech.

Pro další informace navštivte stránku www.abb.cz/robotika.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář