Inteligentní dům, nad čím se zamyslet?

Datum 24.03.2016

Chcete mít větší kontrolu nad svým domem, i když jste na dovolené? Nebaví vás obcházet okna, abyste zatáhli žaluzie? Chcete jednoduše nastavovat teplotu v domě? To vše můžete jedním dotykem ovládat ze smartphonu. Chytrá elektroinstalace umožňuje řídit vaše bydlení snadno. Můžete se také setkat i s označeními inteligentní dům, chytrý dům, nebo IT dům, ale jedná se o totéž.

Není nutné si hned pořizovat kompletní inteligentní dům, ale můžete si vybrat jen to, co aktuálně řeší vaše problémy. Možnosti jsou široké, a proto je potřeba zvážit vaše potřeby a zamyslet se nad následujícími body.

Nad čím se zamyslet?

  1. Do jaké míry a co chcete řídit. Co všechno chcete ovládat, se odrazí v celkové náročnosti realizace a nákladech. Ovládat lze vše od příjezdové branky, osvětlení, až po chlazení stropu, nebo vyhřívání sauny. I když vás zrovna nezajímá chlazení stropu, určitě vás bude zajímat ovládání žaluzií a bezpečí vaší rodiny. Dům můžete jednoduše zkontrolovat prostřednictvím kamer. Kouzlo chytré elektroinstalace je, že se přizpůsobí vašim potřebám. Na začátku si můžete vybrat několik prvků, které chcete řídit a postupně váš chytrý dům budovat. Co vše je možné ovládat, se dozvíte zde www.chytrainstalace.cz/sluzby
  2. Jaký řídicí systém? Řídicí systém je mozek vašeho domu. Na trhu jich existuje několik, od jednoúčelových až po komplexní. Důležité je, aby řídicí systém byl modulární a otevřený, pak svůj chytrý dům můžete stavět a vylepšovat postupně. „Naše Chytrá instalace používá systém Tecomat Foxtrot, který je vysoce stabilní a odolný, využívá se i v průmyslu a extrémních podmínkách jako jsou ropné plošiny. Tecomat je do budoucna rozšiřitelný a jednotlivé generace jsou kompatibilní, což je velká výhoda pro zákazníka.“ říká Ing. Petr Pokora ze společnosti ELPRAMO s.r.o.
  3. Finance. Náklady na realizaci inteligentní elektroinstalace se pohybují od desítek tisíc až po statisíce. Je tedy potřeba zvážit, kolik chcete do chytré domácnosti investovat. Do této úvahy se musí zahrnout, nejen co chcete ovládat, ale i jak budete realizovat chytrou elektroinstalaci. Jestli bude řešení bezdrátové. Zda zvolíte přednastavený systém, nebo si necháte udělat projekt inteligentní elektroinstalace na klíč. I pokud se rozhodnete pro přednastavený řídicí systém, je dobré si vybrat společnost, která zajistí dozor nad dodávkami ostatních systémů, jako jsou rozvody elektroinstalace, vytápění apod. V případě složitějšího projektu, kde chcete ovládat více systémů, doporučujeme nechat si udělat chytrý dům na míru. Po tom budete mít zaručeno, že celá domácnost a technologie v ní budou komplexně a efektivně spolupracovat. Jednou z možností je i postupné budování inteligentního domu. V takovém případě nezapomeňte na vybudování základní infrastruktury kabelových rozvodů už při výstavbě, ulehčí vám to další kroky na cestě k vašemu chytrému domu. I zde se vyplatí oslovit firmu pro zpracování projektu.
  4. Ovládání. Pro ovládání svého inteligentního domu můžete zvolit několik způsobů. Na systémovém dotykovém panelu jednoduše vidíte všechny technologie v jednom prostředí. Lze na něm zobrazit vytápění, světla, žaluzie, ale také kamery. Může nahradit klávesnici alarmu a dokonce vás upozorní, když někdo zazvoní na venkovní zvonek. Ovládání domu přes PC je standardní a oblíbené pro vzdálené nastavení a kontrolu například z kanceláře. Nejkomfortnější je ovládání domu pomocí telefonu či tabletu přes systémovou aplikaci, která je zdarma dostupná pro všechna zařízení. I přes snadné ovládání výše uvedenými způsoby velmi doporučujeme do každé místnosti instalovat nástěnný tlačítkový ovladač, kterým velmi snadno ovládáte světla a žaluzie. V kombinaci s pokojovým termostatem pak dostanete ovládání celé místnosti do jednoho dvourámečku.
Společnost ELPRAMO s.r.o. nabízí konzultace, projekční činnost, technické dozory a samozřejmě samotnou realizaci v oblasti elektroinstalací a automatizace.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář