Modré světlo rozsvítí lepší povědomí o autismu

Datum 02.04.2016

????????????????????????????????????

Skupina ČEZ se i letos připojí k osvětové kampani „Česko svítí modře“, která má zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu.

Své provozy či administrativní budovy napříč celou republikou proto v noci z 2. na 3. dubna rozsvítí modře. Modrá je totiž symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s autismem problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní.

Na severu Moravy se modře rozzáří Dům energetiky v Ostravě a vestibul Elektrárny Dětmarovice. Do modré se zahalí v sobotu od 20 hodin.

Projekt „Česko svítí modře“ je součástí celosvětové kampaně, neboť 2. duben je světovým dnem zvýšení povědomí o autismu. Více najde také na www.nadejeproautismus.cz.

V rámci akce „Česko svítí modře” podpoří Nadace ČEZ napříč celou republikou sedm projektů, které se věnují problematice autismu a zejména pomoci dětem s poruchou autistického spektra.

Zapojit se může také veřejnost prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem, v níž vysportované body převádí Nadace ČEZ na finance. Od pátku mohou lidé svým pohybem podpořit havířovský spolek ADAM – autistické děti a my, který má v plánu uspořádat víkendový pobyt pro autistické děti na horách.

„Jely by samy, bez rodičů, aby si mohly odvézt zkušenost, že něco zvládly samy. Autistické děti totiž dostávají od okolí většinou negativní zpětnou vazbu: neumíš, nezvládáš, nezlob…, a mají pak pocit méněcennosti a nedostatečnosti. My se naopak snažíme dát jim pozitivní zkušenost, že něco zvládly a tím posílit jejich sebedůvěru. Proto se projekt jmenuje Prožitek úspěchu léčí.  

Díky podobným aktivitám se děti učí navazovat funkční přátelství, což pro ně většinou také bývá velmi problematické,“ vysvětlila předsedkyně spolku Marie Gerdová.

V jiných částech republiky rozsvítíme také:

  • Pražskou centrálu na Duhové 1
  • Zákaznické centrum v plzeňské Guldenerově ulici
  • Vstup do Jaderné elektrárny Dukovany
  • Vstup do Jaderné elektrárny Temelín
  • Sídlo společnosti ČEZ Distribuce v Děčíně
  • Budovu Zákaznického centra v Plzni
  • Chladící věže elektrárny Tušimice u Kadaně
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář