Výkon 1200 MW za 150 mld. Kč – představujeme Hornsea Project One

Datum 09.04.2016

Velká Británie, ještě nedávno uhelná velmoc, buduje největší světovou farmu Hornsea Project One o odhadovaném výkonu 1,2 GW. Minulý měsíc byl učiněn důležitý krok k jejímu uvedení do provozu: Dánská společnost DONG Energy, jíž projekt patří, podepsala smlouvu se společností ABB na dodávku 220 kV AC vysokonapěťového kabelového systému, který propojí tuto větrnou farmu s britskou přenosovou soustavou, provozovanou společností National Grid.

Větrná farma Hornsea Project One se bude skládat z 240 větrných turbín, každá o výkonu 7 MW. Rozkládá se na ploše 407 kilometrů čtverečních cca 120 km od východního pobřeží severoanglického hrabství Yorkshire v mořských vodách hlubokých cca 30 – 40 m, místy až 70 m. Po plném zprovoznění, které je plánováno na rok 2020, se tak stane největší větrnou farmou na světě.

Projekt Hornsea Project One zahájila v roce 2010 společnost SMart Wind Ltd (společný podnik mezi Mainstream Renewable Power a Siemens Project Ventures GmbH). Vloni převzala plné vlastnictví projektu dánská společnost DONG Energy, která je zaangažována i v dosud největší mořské větrné farmě London Array.

Oficiálně vyhlášeným preferovaným dodavatelem větrných turbín je společnost Siemens, která tyto turbíny vyrobí ve svém nově zprovozněném závodě v britském Hullu.

Východní a Západní okruh větrné farmy propojí podmořský kabel od společnosti ABB o celkové délce téměř 300 km s novou rozvodnou na pobřeží Velké Británie, hned vedle stávající rozvodny Killingholme. Tuto rozvodnu vybuduje společnost Balfour Beatty specializovaná na velké infrastrukturní stavby.

Vetrniky

Zprovozněním Hornsea Project One přispěje Velká Británie ke svému strategickému cíli v oblasti obnovitelných zdrojů pro rok 2020 – získávat 15 % své elektrické energie z větrných elektráren. Tím však rozvoj větrných farem u východního pobřeží Yorkshire nekončí. Následovat by měly větrné farmy Hornsea Project Two a Hornsea Project Three s celkovým předpokládaným výkonem 3 GW o kterých vás budeme informovat.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář