Router Turris postavený na bázi open source ochrání domácí síť

Datum 14.04.2016

SONY DSC

Sdružení CZ.NIC získalo za svůj bezpečnostní projekt Turris mezinárodní cenu iPACSO v kategorii Innovative Cyber Security or Privacy Research. Název projektu Turris je odvozen z latinského slova pro věž – budovu, která často sloužila k včasnému varování před blížícím se nebezpečím.

Každý uživatel služby obdrží router Turris, který kromě funkcí běžného domácího routeru umí také analyzovat provoz mezi internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky. Při jejich detekci pak, podobně jako strážní věž, upozorní centrálu Turris na možný útok. Centrála systému umožňuje porovnat data z mnoha připojených routerů Turris a vyhodnotit nebezpečnost detekovaného provozu.

V případě, že je odhalen útok, jsou vytvořeny aktualizace, které jsou distribuovány do celé sítě Turris a pomáhají tak chránit všechny její uživatele.

Vzhledem k výzkumné povaze projektu zařízení nabízíme formou dlouhodobého pronájmu za symbolickou cenu 1 Kč. Podmínkou pro účast v projektu pak je závazek využívání routeru Turris po předem stanovenou dobu ve funkci hlavního bodu připojení sítě k internetu a nezasahování do provozovaného sběru dat.

Výzkumu se můžete účastnit také s naším novým routerem Turris Omnia. Turris Omnia je postaven na zkušenostech, které jsme získali s předchozími routery a celým projektem Turris. Má modernější hardware, ale používá stejný operační systém s automatickými updaty a dalšími funkcemi. Pro předobjednání a více informací navštivte omnia.turris.cz.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář