Domácnosti si mohou samy vyrábět elektřinu z biomasy

Datum 02.06.2016

K výrobě elektřiny ve vašem domě nebo bytě vám již brzy bude stačit jen dřevo, sláma nebo jiná biomasa. Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze dnes pokřtilo první prototyp mikroelektrárny WAVE, která domácnostem nabídne levnou výrobu elektřiny z biomasy. Křtu zařízení, které v roce 2015 vyhrálo v soutěži Ekologický oskar cenu pro nejlepší nápad, a jehož vývoj dlouhodobě podporuje energetická společnost E.ON, se zúčastnil též místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Mikroelektrárna WAVE bude po uvedení na trh sloužit jako energetický zdroj do bytových domů a menších lokálních kotelen. Zařízení vychází z technologie vyvinuté v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT a pracuje na principu takzvaného organického Rankinova cyklu (ORC). Jako palivo využívá biomasu, konkrétně dřevní štěpky. Aktuálně jsou připravovány první pilotní instalace.

„Výsledky zkušebního provozu, kdy zařízení využívá unikátní infrastruktury UCEEB a jeho nasazení je blízké reálnému provozu, jsou velmi povzbudivé a naplňují naše očekávání. Z toho máme jako tým asi největší radost. Koncoví zákazníci v konečném důsledku ušetří asi třetinu svých nákladů na elektřinu,“ řekl vedoucí realizačního týmu mikroelektrárny Jakub Maščuch.

Pro UCEEB ČVUT je mikroelektrárna WAVE dalším potvrzením, že svou činností přispívá k rozšiřování inovací a zvyšování transferu technologií a znalostí v České republice. Nápad na zařízení uspěl již v roce 2015 v soutěži Ekologický oskar, kde díky vítězství v kategorii Nápad získal finanční odměnu ve výši 300 000 Kč. Pořadatel soutěže, energetická společnost E.ON, dále zajistí rovněž prostor k otestování pilotní jednotky. K tomu dojde u jednoho ze zákazníků společnosti v Tepelném hospodářství města Trhové Sviny.

„Soutěž Ekologický oskar vznikla proto, aby nacházela a podporovala užitečné projekty, které pomohou společnosti a zároveň uleví životnímu prostředí. Mikroelektrárna WAVE byla od začátku velmi zajímavým nápadem s ohromným potenciálem,“ říká Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG. „Máme obrovskou radost, že Univerzitní centrum dokázalo svoji vizi realizovat. Přejeme našim partnerům, aby svoji technologii prosadili na trhu, a těšíme se na případnou další spolupráci,“ dodává Michael Fehn.

Kmotry prvního prototypu mikroelektrárny WAVE se stali Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, a Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG.

“Vývoj nových zdrojů energie a oblast energetiky vůbec patří mezi národní výzkumné priority. Mikroelektrárna Wave, narozdíl třeba od solárních panelů, je výrobkem českým a využívá zdroje, jehož máme dostatek. Dostupný, malý a levný zdroj elektrické energie je dobrou alternativou velkým elektrárnám, které se obtížně regulují a je tak potřeba počítat s velkými ztrátami pro pokrytí špičkové spotřeby,” řekl během slavnostního ceremoniálu vicepremiér Bělobrádek.

Prototyp, který je ve fázi testování a přípravy pro komercializaci, bude v průběhu tohoto roku vylepšován. Cílem je zefektivnit zařízení tak, aby bylo nejen cenově dostupné, ale i jednoduše ovladatelné. Kotelna bytového domu může vyrobenou elektřinu využít pro vlastní spotřebu, nebo ji prodat do veřejné distribuční sítě. Zařízení je možné technologicky vybavit i pro takzvaný ostrovní provoz, tedy pro nasazení v místech bez připojení k elektrizační soustavě. Tento typ zařízení se také může stát velmi dobrým technologickým základem pro rozšíření Smart grids, což je silová elektrická i komunikační síť umožňující regulovat spotřebu a výrobu energie v reálném čase.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář