Dnes se otevřely moderní větrné elektrárny u Věžnic na Vysočině

Datum 11.06.2016

Speciální program si dnes pro své návštěvníky nachystaly větrné elektrárny u Věžnic poblíž Polné na Vysočině. Jeden z moderních strojů nabízí prohlídku přízemí interiéru věže s výkladem specialisty. Na akci nechybí také stan s občerstvením, skákací hrad pro děti, ukázky jízdy elektromobilem a další atrakce. Stalo se tak u příležitosti Dne větrné energie, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii!

Kompletní informace o výstavbě a fungování nových moderních větrných elektráren u obce Věžnice, možnost prohlídky technologií elektrárny ve spodní část vnitřního tubusu, přednáška specialisty v oboru větrné energie, ukázky jízdy elektromobilemskákací hrad i malování na obličejpro děti – to jsou hlavní magnety dnešního Dne otevřených dveří u větrných elektráren.

Akce se koná dnes od 9 do 16 hodin u výše položené elektrárny nad obcí Věžnice (Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, poblíž Polné, GPS 49° 31′ 03″ N, 15° 40′ 53″ E). Pro návštěvníky, kterých každoročně dorazí pod větrné elektrárny několik stovek, je i tentokrát zajištěna možnost parkování a občerstvení.

Větrné elektrárny u Věžnic byly postaveny koncem roku 2009, jejich provozovatelem je společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Každý z dvojice moderních strojů REpower MM92 má instalovaný výkon 2,05 MWhmotnost 254,8 tunrotor o průměru 80 metrůcelkovou výšku 126 metrů.

„Věříme, že právě formou osobní zkušenosti a možnosti prožít den takříkajíc přímo s větrnými elektrárnami si lidé mohou udělat skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Je to v souladu s naším záměrem, aby se elektrárny staly přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vzali obyvatelé i návštěvníci kraje,“říká ředitelka ČEZ Obnovitelné zdroje Martina Ungrová.

Kombinace výkonu a příznivých klimatických podmínek v lokalitě umožňuje, aby elektrárny u obce Věžnice ročně pokryly spotřebu více než dvou tisíc domácností,“ upřesňuje Jiří Ševčík, ředitel úseku Provoz energetických zařízení společnosti ČEZ Energetické služby, která zajišťuje obsluhu a servis strojů.

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Větrná elektrárna je nejohyzdnější výtvor v krajině, jaký lze vymyslet. Horší jsou už jen temelínské chladící věže, viditelné z poloviny Čech, ale ty jsou v nížině a tam není toho tolik na prznění krajiny, na rozdíl od VE, které przní nejkrásnější pohledy obvykle na nejkrásnější krajinu – hory, vysočinu “nejlépe” na horizontu. V německých rovinách, kde není na co koukat, nebo v moři se to snese, ryb a velryb se nikdo na hluk neptal, ale u nás pro to není místo. V Rakousku si je též nedali do Alp, ale do nížiny k Dunaji. Ale třeba by se někomu líbily i na Sněžce. A ten výkon!
    Výhoda solární elektrárny na poli je, že leží tiše a nehybně a že na likvidaci stačí vypnout alarm a prostříhat díru v plotě a je tam do týdne zase pole. Na VE musí být pořádné tornádo. Nádherný pohled, když létají listy vrtule a ze strojovny šlehají plameny.
    Solární na střechách nic nehyzdí a mělo by se to stát pravidlem, na logistických a nákupních centrech by to mělo být povinností.
    VE vnáší do krajiny neklid. Jako turista bych do končiny, kde je VE v dohledu na dovolenou nejel a výhled z ubytování na VE bych reklamoval. A bydlet s pohledem na VE – asi na smyčku.

Napsat komentář