Země rudého draka představila světu největší rádiový teleskop

Datum 07.07.2016

S Čínou je třeba v budoucnu počítat jako s kosmickou velmocí. Předloni v listopadu s úspěchem ukončila svou první misi na Měsíc a přistála v travnaté stepi v Mongolsku a příští rok plánuje vyslat na Měsíc sondu, která má dopravit vzorky hornin zpět na zem. Minulou neděli se země rudého draka pochlubila svým největším teleskopem na světě zapuštěným do přírodního kráteru, jehož zrcadla zabírají plochu 30 fotbalových hřišť.

Teleskop by měl zachytit signály ze vzdálenosti až 1000 světelných let. Začal se stavět v roce 2011 a stál v přepočtu 180 milionů amerických dolarů (4,5 miliardy korun). Jeho satelit je 500 metrů široký a v perimetru 5 kilometrů od něho bude vyžadován naprostý rádiový klid, nebude možné ani používání mobilních telefonů. Svou velikostí tento satelit předčí observatoř Arecibo v Portoriku, která má satelit s průměrem okolo 300 metrů. První dva roky bude teleskop využíván pouze čínskými vědci; poté jej budou moci využívat vědci z celého světa. Navržen byl tak, aby odposlouchával šum z vesmíru a dokázal odhalit přítomnost cizího života. Plán na jeho sestrojení byl poprvé představen už v roce 1994. Nyní ho čeká první zkouška.

První dva roky bude teleskop využíván pouze čínskými vědci; poté jej budou moci využívat vědci z celého světa. Navržen byl tak, aby odposlouchával šum z vesmíru a dokázal odhalit přítomnost cizího života. Plán na jeho sestrojení byl poprvé představen už v roce 1994. Nyní ho čeká první zkouška.

Teleskop byl sestaven Národní astronomickou observatoří, která spadá pod Čínskou akademii věd. Peking doufá, že tímto obrovským projektem se na příštích alespoň 20 let stane světovým lídrem v honbě za mimozemskými civilizacemi.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář