Kvalitní česká LED svítidla nejen do průmyslu

Datum 11.07.2016

O tom, že jsou LED svítidla v současné době obrovským hitem připomínající přechod z analogových fotoaparátů na digitální, bylo napsáno již mnoho řádků. My se v tomto článku zaměříme na specifika LED svítidel české společnosti TREVOS, která vyrábí svítidla nejen do průmyslových prostorů.

Tak jako ve všech společnostech zaměřených na výrobu svítidel došlo v první fázi i u TREVOS k transformaci na LED u několika k tomu vhodných zářivkových svítidel. LED technologie je ovšem od té zářivkové natolik odlišná, že osadit standardní tělesa LED technologií ať už v podobě LED trubic nebo modulů není nejlepší volba. “Možné to samozřejmě je a ta cesta se přímo nabízí, ale pokud chceme vyrábět funkční svítidla, která budou garantovat základní parametry jako je např. životnost a oslnění, tak je tato cesta krátkozraká“, dodává vedoucí vývoje v TREVOS, Ing. Michal Opočenský. Průmyslová svítidla FUTURA nebo nová řada LED svítidel LINEA proto musela projít kompletním vývojem. A právě svítidla LINEA nám poslouží k detailnější analýze.

Produktovou řadu přisazených kancelářských svítidel LINEA lze využít jako komplexní řešení osvětlení škol, nemocnic, knihoven, nebo taktéž jako individuální osvětlení interiérů bytů, chodeb, sanitárních a sociálních zařízení.

„Svítidla jako je LINEA by měla zákazníkům sloužit dlouhá léta, musejí být tedy svým designem a technickým provedením univerzální a nadčasová“, vysvětluje vedoucí konstrukce, Ing. Vladimír Tauchman. Svým designem navazuje LINEA na lety osvědčenou produktovou řadu trubicových svítidel SM. Je nabízena ve čtyřech tvarových variantách, dva lineární typy lišící se svoji šířkou, jeden kruh a jeden čtverec.

Cílem vývojového projektu LINEA bylo nalezení optimálního technicko-konstrukčního řešení výrobku a posunutí jeho užitných vlastností a celkové kvality na řádově vyšší úroveň. Toho bylo dosaženo prostřednictvím aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje především v oblasti teplotního managementu světelné soustavy, v materiálové oblasti a v oblasti šíření světla (translucentní UV stabilizované polykarbonáty, rovnoměrná osvětlenost plochy difuzoru, inteligentní světelné zdroje).
Díky tomuto komplexnímu technickému řešení zajišťuje celá řada svítidel LINEA krytí IP54, v ploše difuzoru homogenní světelné záření s účinností až 120lm/W při standardně dodávané teplotě chromatičnosti 4000K a maximální teplotě okolí 35°C, což odpovídá mezinárodní energetické třídě A+. To vše s garantovanou životností 50000hod/L80B20 v případě použití nově vyvinutých vlastních LED modulů TREVOS s jednotným barevným podáním ≤ 3 SDCM.

Stejně tak jako životnost, i hodnota světelné účinnosti LED svítidel bývá často ožehavým tématem. „Zákazník je mnohdy účelově klamán, kdy jsou konkurencí, výrobcem či prodejcem svítidel, uváděny teoretické hodnoty účinnosti samotného LED čipu bez uvažování jeho skutečné pracovní teploty a proudu a bez vlastní spotřeby napájecího zdroje. My vyrábíme svítidla, a proto je nutné a správné uvádět ponížené hodnoty světelného toku s respektem propustnosti optického krytu“, pokračuje Opočenský.

Všechna čtyři tělesa svítidel LINEA jsou svou velikostí univerzální. Do lineárních typů lze instalovat standardizované jednořadé Zhaga LED moduly, v případě svítidel LINEA Round a Square jsou od renomovaných světových výrobců nabízeny moduly kruhové, čtvercové i typu Finger.

Na vyžádání lze dodat svítidla LINEA v teplotě chromatičnosti 3000K, 5000K a 6500K v CRI > 80 a 3000K a 4000K v CRI > 90, případně speciálně v provedení Tunable White. Nabídka však nekončí. Zákazník má možnost stmívatelného provedení DALI, nouzového modulu M1h či M3h, nouzového provedení včetně stmívání, pohybového mikrovlnného senzoru a v případě LINEA Round kombinaci pohybového senzoru s nouzovým modulem.

Certifikace svítidel LINEA je řešena s ohledem na široké spektrum odběratelů a národních požadavků. Pro domácí odběratele slouží především známý certifikát ESČ, zahraniční odběratelé převážně požadují certifikáty ENEC a CB. Společnost TREVOS může nabídnout všechny tyto certifikáty doplněné o protokoly fotobiologické bezpečnosti, elektromagnetické kompatibility (EMC), rázových zkoušek a křivek svítivosti, které probíhají ve vlastní goniofotometrické laboratoři.

Více informací na www.trevos.cz

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář