„Fitness náramek“ od ABB pro průmyslové motory

Datum 19.07.2016

Chytrý senzor umí monitorovat zdravotní stav nízkonapěťového motoru a shromažďovat o něm detailní data

Sledování zdravotního stavu nikdy nebylo jednodušší. Existují nejrůznějších přístroje, které nám změří tlak krve, teplotu, tep a dokonce i množství potu, pomáhají nám zůstat fit a varují nás, když v našem těle začne být něco v nepořádku. Nejnovějšími a také nejvíc trendy produkty jsou v této oblasti fitness náramky a hodinky, které jsou schopny monitorovat několik funkcí současně.

Co kdyby se ve světě techniky objevil podobný fitness náramek schopný monitorovat třeba zdraví nízkonapěťových motorů? Popravdě řečeno, monitorování stavu vysoko a nízkonapěťových motorů není žádná novinka, nicméně technologie, které se pro tyto účely konvenčně používaly, jsou nákladné a složité. Navíc stav nízkonapěťových motorů se sleduje jen zřídka. Většinou tyto motory putují do servisu až v okamžiku poruchy, k níž by při pravidelném monitorování ani nemuselo dojít.

Situace se však brzy změní díky novému řešení dálkového monitoringu ABB, která na trh uvádí nový inteligentní senzor. Ten lze zcela jednoduše, navíc bez náročné kabeláže, připevnit  ke kostře jakéhokoliv nízkonapěťového motoru. Senzor pak dokáže, podobně jako fitness náramek u člověka, automaticky monitorovat srdeční tep motoru, zaznamenávat jeho teplotu, naslouchat „šelestům srdce“ a vnímat jeho vibrace.

Shromážděné údaje jsou pak zpracovány pomocí speciálního algoritmu a slouží jako obecný i detailní pohled na zdravotní stav motoru. Data jsou ukládána na cloudové servery ABB, které umožňují snadný přístup k těmto údajům.

K indikaci zdravotního stavu motoru se využívá signalizace, jakou známe u dopravních světel: červená znamená zásadní problém, který vyžaduje okamžitý zásah, žlutá informuje o přítomnosti problému, jehož řešení nicméně vydrží až do doby plánované údržby, a zelená znamená, že vše je v pořádku a motor běží normálně. Inteligentní senzor také umí automaticky zaslat upozornění technikovi, pokud na motoru detekuje nějaký problém. Pro přístup k informacím je možné využít nejrůznější zařízení, od chytrého telefonu přes tablet až po stolní PC.

Díky tomuto řešení už technik nemusí provádět individuální měření u každého motoru v provozu a získaná data poté manuálně vyhodnocovat, neboť veškerá analýza probíhá automaticky. Pracovníci údržby nemusí trávit tolik času v provozech, což snižuje náklady a zvyšuje bezpečnost práce.

Díky těmto chytrým senzorům je také možné v podstatě eliminovat neočekávané výpadky ve výrobě způsobené poruchou motorů. Údržbu lze provádět podle skutečné potřeby, nikoliv na základě předem definovaného harmonogramu, daných časových intervalů nebo provozních hodin. Efektivněji prováděná údržba motorů s sebou přináší další výhody – vzrůstá produktivita, prodlužuje se životnost motorů, snižují se náklady na jejich údržbu a v neposlední řadě dochází i k úsporám energie. Chytré senzory rovněž představují užitečný nástroj pro poskytovatele služeb, kteří tak mohou nabízet pokročilou údržbu v kombinaci s dalšími službami – např. navrhovat kroky ke zlepšení výkonu provozu a snížení nákladů.

Chytré senzory pro motory jsou v současné době úspěšně testovány v podobě pilotních projektů u vybraných koncových uživatelů v Evropě i USA. Ti na „fitness náramku“ pro motory nejvíce oceňují, že díky automatickému monitoringu a analýze získávají bez vysokých nákladů okamžitý přehled o tom, jak se jejich motory chovají.

ABB
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář