Jeff Bezos přichází s novou raketou New Glenn

Datum 24.09.2016

Jeff Bezos si 21 let po založení své společnosti Blue Origin konečně splnil svůj sen a dostal se 20. července 2021 těsně za hranici vesmíru. Foto: Blue Origin

Výkonný ředitel Amazonu Jeff Bezos zveřejnil pár informací o nové raketě New Glenn pojmenovanou po prvním Američanovi na oběžné dráze – Johnu Glennovi. Raketa New Glenn zahájí vstup na nový trh s vypouštěním družic a bude moci umísťovat velké satelity na nižší oběžnou dráhu a menší satelity – o hmotnosti 50 až 100 kg – ve vyšších oběžných dráhach.

Technické specifikace

Obě nové raktey, jak dvoustupňová, tak i třístupňová jsou široké 7 metrů. Výška dvoustupňové rakety je 82 metrů a třístupňové 95 metrů. Booster a druhý stupeň jsou identické v obou případech. Booster bude mož­no použít opakovaně. Jako palivo pro první stupeň se používá kapalný zemní plyn a kapalný kyslík, přičemž SpaceX využívá kapalný kyslík a RP-1, vysoce rafinovanou, a tedy čistou verzi kerosinu. Nicméně třístupňový New Glenn má být schopen vyslat loď s lidskou posádkou i daleko za hranice nízké oběžné dráhy, kam se lidé naposledy podívali v sedmdesátých letech. Z vysunutých podpůrných nohou na New Glenn Landed Booster to také vypadá, že systém přistávání bude v velmi podobný jako u rakety Elona Muska – Falcon9. Třístupňová raketa bude určená pro lety na vysoké oběžné dráhy či zcela mimo gravitační pole Země.

Šéf Amazonu Jeff Bezos zveřejnil ilustrace dvou modelů – New Glenn 2 a většího New Glenn 3. Jsou větší, než všechny ostatní rakety s výjimkou Saturn V, kterou NASA použila v rámci programu Apollo k vyslání astronautů na Měsíc.

Nové vesmírné závody

Další soukromé společnosti účastnící se vesmírných závodů jsou kromě Blue Origin, také Muskův SpaceX, dále Inter­orbital Systems nebo Deep Space Industries a Planetary Resources, které plánují na asteroidech prolétajících v blízkosti naší planety těžit drahé kovy. V této ‘hře o vesmír’ si zatím nejlépe vede společnost SpaceX, která získala od NASA kontrakt na dodávku zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici. Bezosovi v této chvíli hraje do karet fakt, že poslední start rakety Falcon 9 se satelitem pro Facebook se nezdařil.

„Blue Origin s New Glenns se zaměřují na stejný trh (jako SpaceX) a na trh s vypouštěním satelitů. S očekávaným růstem zde bude místo pro více hráčů,“ říká Thangavelautham, šéf SpaceTREx na Arizonské univerzitě.

První opakovaně použitelnou raketou Blue Origin byl New Shepard, který společnost otestovala loni v listopadu v Texasu. Poslala jej do výšky přesahující 100 km a dostala se až za hranici vesmírného prostoru. Právě tento model chce využívat ke komerčním letům, kte­ré by do vesmíru dostaly turisty a na pár minut jim umožnily zažít stav beztíže. Konkurence může udělat to, co nemůžou udělat vládní agentury – snížit náklady na dopravu do vesmíru.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář