TIA Portal V14 – vývojové prostředí pro Simatic Controllers

Datum 29.09.2016

Společnost Siemens uvádí na trh dlouho očekávanou novou verzi vývojového prostředí TIA Portal V14. Zákazníci tak získávají přístup k dalším digitálním službám Siemens. Nová verze zkracuje výrobcům strojů dobu pro uvedení nového výrobku na trh a zvyšuje produktivitu koncových uživatelů. TIA Portal V14 je obohacena o řadu nových funkcí Plně integrované automatizace (Totally Integrated Automation – TIA) pro digitální podnik a požadavky na Průmysl 4.0.

TIA Portal komunikuje s dalšími systémy a vyměňuje data přes otevřená rozhraní. Teamcenter Gateway nabízí nové rozhraní pro správu veškerých dat o výrobku na softwarové platformě Teamcenter pro řízení digitálního životního cyklu výrobku společnosti Siemens. Rozhraní Matlab/Simulink umožňuje snadno vytvořit a využít matematické modely a simulace. Novinkou je inženýrská práce s využitím cloudu. Ze svého privátního cloudu mohou uživatelé přistupovat k řídicímu systému ve výrobě pomocí nové aplikace TIA Portal Cloud Connector nebo pomocí MindSphere, což je cloudové řešení společnosti Siemens pro průmysl.

  • Podporuje budování digitálního podniku a požadavky na Průmysl 4.0

  • Rozšířené funkce diagnostiky, virtuální uvedení do provozu a práce v týmu s režimy více uživatelů

  • Cloudové služby a digitální dvojče pro virtuální zprovoznění

  • Vylepšení v oblasti energetického managementu a řízení polohy a pohybu (Motion Control).

Další novinkou je PLC Sim Advanced s přímým rozhraním k simulačnímu software Plant Simulation a Process Simulate. Řídicí systém Simatic S7-1500 lze pomocí PLC Sim Advanced nasimulovat jako digitální dvojče a dosáhnout tak výkonného virtuálního zprovoznění a pokročilé simulace automatizovaného výrobního provozu.

Princip jednotného prostředí TIA Portal kombinuje konfigurování a programování automatizačních komponent – od řídicích systémů (PLC/PC) a HMI panelů až po pohony – se sjednocenými a zastřešujícími funkcemi jako je funkční bezpečnost strojních zařízení a zabezpečení sítí (tj. funkce safety a security).

TIA Portal V14 umožňuje uživatelům řešit i pokročilejší Motion Control aplikace elegantně prostřednictvím technologických objektů přímo v CPU. Nový hardware Simatic S7-1500 T-CPU je na jedné straně klasický a známý Simatic a na druhé straně výkonný MC controller. Výhodou je stejné vývojové prostředí a známá konfigurace a programování i včetně Safety.

Velice výhodnou kombinací z hlediska ceny a výkonu je propojení T-CPU s novými servopohony Sinamics V90 s rozhraním Profinet, které lze už s verzí V14 využívat. I v týmové práci na projektu lze zaznamenat výrazný posun. Posílený Multiuser engineering umožní synchronizaci s projektem na serveru a přehlednou indikaci editovaných objektů. TIA Portal nově podporuje i produkty z oblasti monitorování distribuce elektrické energie Sentron. Jednotný přístup k zadávání parametrů jak pro jednotky 7KM PAC tak i pro jističe řady 3VA nabízí komfortnější správu a dohled nad důležitými hodnotami a toky energií souvisejících s výrobou.

Nově se zde navíc objevuje rozšíření (option) ProDiag, kterým lze detailně monitorovat celý provoz nebo jednotlivé stroje s minimálními náklady na konfiguraci a vizualizaci díky automaticky generovanému programovému kódu a jeho automatickou synchronizací s jednotkami HMI.

Nový ProDiag je schopen detekovat chyby v řízeném procesu a ve standardizované formě poskytovat informace o typu, místě výskytu a příčinách takovýchto chyb na zobrazovacím zařízení, spolu s údaji o tom, jak chybu opravit. Simatic Energy Suite zase zvyšuje transparentnost energetických toků a pomáhá šetřit energii v souladu s normou ISO 50001. Toto nové rozšíření zjednodušuje přiřazení parametrů a vyhodnocování mnoha měřících bodů energetických veličin, které souvisejí s výrobním procesem. Vše se opět generuje plně automaticky a TIA Portal poskytuje na jednotlivá měřící stanoviště přehledný jednotný a standardizovaný náhled.

Novinkou od V14 je rovněž podpora OPC UA přímo v procesorové jednotce S7-1500. Všechny tyto tři naposledy zmiňovaná rozšíření (ProDiag, Energy Suite a OPC UA) fungují jako Runtime software. Lze dokoupit různě velké licence, které jsou nově nahrávány do CPU S7-1500. Už jen samotný OPC UA může nabídnout pokročilejší, flexibilnější a otevřenější možnosti komunikace a přímý přístup k PLC datům odkudkoliv, především ze zařízení třetích stran.

WinCC/WebUX pak nabízí další možnosti jak využít moderní metody přístupu z tabletů, tablet PCs a smartphonů k vizualizaci. Pomáhá tak nejen monitorovat výrobní provozy zcela nezávisle a odkudkoliv, ale také, pokud je to nutné, nabídne i jejich plné ovládání pomocí internetu nebo intranetu. Procesní data jsou pak k dispozici po celém světě a přístup ke stroji či jeho vizualizovaným datům je velmi jednoduchý a komfortní.

 

Inženýrské prostředí TIA Portal:
Inženýrské prostředí TIA Portal společnosti Siemens umožňuje pracovat s automatizační technikou a technikou pohonů rychle a intuitivně. Softwarová architektura zajišťuje přehlednou interpretaci, vysokou účinnost a snadné použití. Díky tomu je vhodná jak pro nové, tak pro zkušené uživatele. Nabízí sjednocený koncept, provázanou a pokročilou integraci světa PLC, HMI, pohonů a dalších nezbytných prvků automatizované technologie. TIA Portal usnadňuje přístup k celé digitalizované automatizaci, např. digitálnímu plánování, integrovanému projektování a transparentnímu provozu. Spolu se systémy PLM (Product Lifecycle Management) a MES (Manufacturing Execution Systems) doplňuje TIA Portal kompletní řadu softwaru společnosti Siemens pro Digitální podnik Digital Enterprise Software Suite v rámci konceptu Průmysl 4.0.
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář