1 TB na SD kartě? Realita!

Datum 01.10.2016

SanDisk představil největší SD kartu na světě – prototyp karty s nepředstavitelným 1 TB paměti. SDXC karta je zatím jen prototypem, ale je to stále impozantní milník v úložných médiích. Western Digital jakožto majitel SanDisku poukazuje na to, že to bylo jen před 16 roky, kdy společnost představila svůj první 64 MB SD kartu, zatímco před dvěma lety, že debutovala s 512GB kartou, která byla v té době největší na světě.

Společnost tak reaguje na zvýšenou poptávku pro velké paměťové formáty, hnanou možností natáčet videa v kvalitě 4K a 8K a rozšiřujícím se možnostem virtuální reality. Pro bližší představu o tom, jak je hodnota 1 TB v praxi velká – nabízí dostatečný prostor pro uložení 48 hodin videí v rozlišení 4K. Zároveň se na ní vejde 132 hodin videí ve standardu Full HD a více než 220 tisíc fotografií s rozlišením 10 megapixelů.

Nicméně taková kapacita s sebou přináší i ty negativní stránky. Ta největší je cena, která bude bezpochybně obrovská, jelikož v těchto velikostech pamětí zatím neexistuje žádná konkurence. Další nevýhodou bude rychlost čtení a zápisu, které budou pravděpodobně menší než u velikostí 256 nebo 512 GB. Pokud se pak bez častých záloh budete zcela spoléhat na tak veliký prostor a vaše karta se všemi vašimi daty se zničí, pak máte opravdu smůlu…

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář