Indické letiště už nemusí platit za elektřinu. Samo si ji vyrobí

Datum 27.10.2016

Indie je asi ta poslední země na světě, u které jsme mohli předpokládat, že vznikne letiště ze 100 % využívající pro svůj provoz elektřinu vyrobenou ze slunečních panelů. Přesto se nemyslitelné (v této zemi) stalo skutečností. Mezinárodní letiště Cochin v jižní části Indie už zcela přestalo platit za odběr elektrické energie. Vyrábí si ji totiž samo. Navíc získává peníze za prodej elektřiny do sítě.

První z těchto panelů byly instalovány již před třemi léty, ale loni svou nezávislost na dodavateli elektřiny zcela vážně, když si najali německou společnost Bosch k přeměně nevyužité skládky poblíž jednoho z terminálů v obrovskou sluneční elektrárnu. A nyní se ta investice začíná konečně vyplácet.

„Chtěli jsme být nezávislí na rozvodné síti elektrické energie“ řekl generální ředitel letiště Jose Thomas

Letiště denně spotřebuje 48-50 MWh elektřiny a její dodávku dokáže zcela pokrýt 18hektarový pozemek s 265Wp fotovoltaickými panely zn. Renesola s 1MW invertory od ABB. Celkový účet za tuto solární elektrárnu byl 620 milionů rupií (230 mil. Kč). Cochin je 7. největší letiště v zemi s 1,25 miliardy obyvatel a indického ministra pro civilní aviatiku tento projekt natolik zaujal, že jej chce prosadit i na ostatních letištích v zemi. Největší letiště v Kalkatě chce vybudovat něco obdobného na 30 hektarech své plochy. Protože se ale jedná o největší letiště, nešlo by o 100% energetickou nezávislost, ale o snížení účtů za elektřinu zhruba o 30 %.

Některé odhady tvrdí, že v roce 2020 bude elektřina vyrobená ze solárních panelů nižší, než ta vyrobená z uhlí a indická vláda se bude ještě více snažit poslat více energie ze slunce do svých sítí. Aby taky ne. Indie vede se svými 13 městy z 20, žebříček nejznečištěnějších měst na světě. Bezemisní energie je jednou z cest, jak se tohoto neblahého prvenství zbavit.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář