Samořiditelný Uber vjel do ulic

Datum 28.10.2016

Samořiditelná vozidla od Uber Technologies vjela do ulic v rámci svého pilotního programu v americkém Pittsburgu. Společnost vybrala dobrovolníky k prvním testovacím jízdám. Zatím byl stále jízdě přítomný řidič za volantem. Technologické firmy a automobilky investující do autonomní technologie počítají s tím, že v budoucnosti budou silnice brázdit jen vozidla bez řidiče, čímž se sníží dopravní zácpy, provoz tak bude plynulejší, a co je nejdůležitější, sníží se nehodovost.

 

Zároveň se Uber rozhodl koupit velmi slibný americký start-up – firmu Otto, která rozjela svůj byznys v oblasti samořiditelných nákladních vozů za 680 milionů dolarů, čímž takto posílená společnost bude mít dominantní postavení na trhu samořiditelných vozidel.

“Partnerství je klíčové pro naši strategii vývoje samořiditelných vozů, protože Uber nemá s výrobou aut žádné zkušenosti,” říká zakladatel Uberu Travis Kalanick

Uber, který se za několik let stal předním světovým provozovatelem přepravy zprostředkované mobilní aplikací, se snaží získat pozice na poli autonomní dopravy, která je podle některých technologických expertů klíčovým oborem budoucnosti. Loni firma otevřela v Pittsburghu výzkumné středisko, přetáhla do něj asi čtyřicítku výzkumníků z místní Carnegie-Mellonovy univerzity a také vytvořila v tomto oboru aliance s několika významnými automobilkami včetně Volva.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář