Bitcoin, capricoin… aneb Sám sobě bankéřem

Datum 30.10.2016

Bitcoin začal razit cestu kryptoměn v roce 2009. V té době měla jen hrstka lidí ponětí o tom, co od této nové měny existující pouze ve světě internetu, očekávat. Možná částečně i díky velké finanční krizi z přelomu roku 2008 a 2009 si tato kryptoměna získala respektované místo i ve finančních kruzích. Nejprve si ale řekněme, co to vlastně kryptoměna je? Kryptoměna je ‘digitální měna’, která využívá pokročilé šifrovací technologie k usnadnění volných a bezpečných transakcí mezi jednotlivými uživateli, neboli také ‘peer to peer’. Kryptoměny mají jednu podobnost s tzv. fiat měnou* – nemají žádnou fyzickou hodnotu k nim vázanou. 

U světových měn, počínaje americkým dolarem byl v roce 1971 v Bretton Woodu ve státě New Hampshire ukončen tzv. zlatý standard, tj. směnitelnost měny za předem dané množství zlata. V Americe byla před Brettonwoodským systémem cena jedné unce zlata fixně stanovena na 35 dolarů. Měna tak byla vázána k nějaké konkrétní fyzické hodnotě. To se ale po roce 1971 změnilo. Americký dolar už nebyl svázaný se zlatem, ale jeho kurz byl plovoucí vůči ostatním měnám, stejně jako ostatní měny různých států. Vznikla fiat měna. Kurzy jednotlivých měn vůči sobě navzájem se pohybují podle výkonnosti dané ekonomiky, ale také podle hospodaření jednotlivých vlád, resp. také podle míry jejich zadlužení.

Jestliže máte na svém účtě našetřeno nějakou částku v měně, která se vůči ostatním propadá, ať už vinou zpomalení domácí ekonomiky nebo zásahem centrální banky, např. tištění peněz ve velkém, která devalvací vlastní měny na jedné straně podporuje exportéry, ale samozřejmě na straně druhé snižuje hodnotu peněz na účtech střadatelů, máte několik možností jak s volnou hotovostí naložit tak, abyste hodnotu svých aktiv moc neztráceli. Jedna z možností je investování na kapitálovém trhu, ale jen pro ty, kteří mají opravdu dobrý přehled o pohybu na burze. Druhá z možností je investovat do kryptoměn. Kryptoměny nejsou řízeny žádnou vládou či zemí. Hodnota kryptoměn je výhradně určena nabídkou a poptávkou, neboť je obchodníci kupují a prodávají na veřejně obchodovatelných burzách. Jejich množství je pevně dáno.

Takže, co odlišuje kryptoměnu od běžných peněz, kterými platíme také prostřednictvím kreditních a debetních karet? Existuje několik zásadních rozdílů:

  1. Neexistuje žádná centrální banka, která určuje jejich hodnotu nebo která kontroluje tok nově vytvořených peněz. Kupříkladu česká koruna je řízena Českou národní bankou, americký dolar je řízen Federálním rezervním systémem, Euro zase Evropskou centrální bankou, ale kryptoměny jako Bitcoin nebo Capricoin, jsou řízeny tak, aby se produkovalo množství mincí, které je omezené algoritmem, který žádná osoba, společnost nebo země nemůže změnit.
  2. Hodnota kryptoměn je určena trhem (cokoliv jsou lidé ochotni za ně zaplatit). Země do kryptoměn nejsou žádným způsobem zapojeny, takže ekonomická úroveň státu neovlivní hodnotu dané kryptoměny. Skutečná hodnota kryptoměny je založena výhradně na nabídce a poptávce a funguje podobně jako komodity na akciovém trhu.
  3. Kryptoměny mají nejnižší poplatky za převod peněz kdekoli na světě. Poplatek není ovlivněn vzdáleností, hranicemi zemí nebo jakýmikoliv obvyklými faktory určující výše poplatků známé z bank. To z nich dělá snadně převoditelnou měnu s cílem jak převádět obrovské sumy peněz v celosvětovém měřítku nebo provádět mikrotransakce s někým třeba i na druhé straně planety.

Běžné vlastnosti kryptoměn jsou:

  • decentralizace – měnu nelze kontrolovat vládou či jinými institucemi,
  • transparentnost – je plně transparentní díky veřejné databázi zvané Blockchain, která ukazuje všechny proběhlé transakce v síti, nemůže tak dojít k podvrhu,
  • nízké či žádné poplatky za transakce – oproti bankám nabízí digitální měny pouze nepatrný poplatek, který zajišťuje rychlé zpracování transakce minery, kteří transakci zařadí do Blockchainu. Tento poplatek se pohybuje v setinách, či tisícinách daného cryptocoinu,
  • žádné odmítnuté platby – zaslanou měnu (např. bitcoiny) nelze po odesláním nijak stornovat nebo zrušit. Nemůže tedy dojít ani k chargebacku bankou či jinou institucí.

Co je kryptoměna a jaké jsou její výhody

Lidé milují kryptoměny, protože nabízí snadný způsob, jak převést peníze na celém světě a poskytují rovněž soukromí pro provádění transakcí. Například kryptoměnu nelze vystopovat jako třeba kreditní karty. A to je právě diskutabilní – zda jsou transakce v Bitcoinu zcela nevystopovatelné nebo naopak zcela vystopovatelné. Pokud není možné transakce odhalit, okamžitě se z krytoměny stává ideální platidlo pro zúčtování obchodů na černém trhu. Také média často hovoří o kryptoměnách využívaných pachateli trestných činů např. k nákupu drog na webových stránkách jako např. “Hedvábná stezka” a pod. Pravdou ale je, že většina lidí, kteří kryptoměnu používají, jsou jen běžní lidé jako vy a já.

Popularita roste

Proč se kryptoměna stává na světě tak populárním platidlem? Lidé rádi mluví o kryptoměnách také z důvodů udržení určitého soukromí ve světě, kde se vám vždy někdo dívá přes ramena, ať je to vláda, poskytovatel internetových služeb nebo firmy sbírající vaše data třeba i pro komerční účely. Kryptoměny jako je Capricoin, Bitcoin, Blackcoin nebo Ethereum se neustále snaží zvyšovat soukromí jednotlivce. Například kryptoměna Capricoin, která přišla na trh 6 let po Bitcoinu, má pokročilejší systém šifrování než Bitcoin, zároveň slouží jako platfor­ma plateb tak, aby všechny transakce byly zcela bezpečné.

Takže ikdyž to Bitcoinem všechno začalo, na volném trhu bude vždy existovat konkurence, která se bude učit z chyb svých předchůdců s cílem lépe sloužit spotřebitelům. Takový Capricoin nebo i nejnovější virtuální měna ZCash jsou jistě prvními z mnoha kryptoměn, které přinášejí lidem inovace potřebné pro ještě snadnější obchodování v budoucnosti a zároveň může snížit dopady inflačního tlaku vlád na hodnotu úspor.

Pro více informací o investicích do kryptoměn pište na kryptomeny@centrum.cz
 
* Fiat měna
Měna s nuceným oběhem je měna peněz s nuceným oběhem, fungující jako hlavní státní měna. Jako peníze s nuceným oběhem se označují peníze vytvořené mocí úřední,[1] tedy takové peníze, jejichž hodnota je stanovena zákonem. Měna s nuceným oběhem se objevuje i pod názvy zákonná měna, fiat měna (obdobně fiat peníze), kde slovo fiat je ve významu rozkaz či nařízení (v angličtině) nebo budiž tak (v latině). Měna s nuceným oběhem je zákonné platidlo, neboť jí lze splácet úvěry a finanční obligace. Mezi měny s nuceným oběhem patří všechny současné státní/národní měny. Měny s nuceným oběhem mohou být kryty zlatem nebo jinými komoditami, ale od zrušení Brettonwoodského systému tomu tak není. Výjimkou může být malý zlomek tzv. reprezentativních peněz, typicky mincí ražených ze zlata a stříbra. Nekryté peníze nemohou vzniknout spontánně na trhu, vznikají pouze nařízením státu či panovníka, a nedají se (na rozdíl od komoditních peněz) použít k ničemu jinému, než k nepřímé směně.
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář