Střešní šindel od Elona Muska vypadá lépe a navíc generuje elektřinu

Datum 08.11.2016

Necelé 4 roky po uvedení elektrické Tesly na trh, následované první verzí úložiště energie Powerwall, přichází Elon Musk se střešními solárními šindely a … druhou verzí Powerwallu. Nejdříve tedy o solárních střešních šindelech. Představení bylo v hollywoodském stylu. První instalace nové střešní krytiny byla vidět na domě velmi dobře známého ze seriálu Zoufalé manželky v areálu společnosti Universal.

https://youtu.be/dRqSkR4ENAg
810

Každá šindel vyrobena ze skla má zatraktivnit využití solární energie pro rodinné domy. Zákazníci si budou moci vybrat design tak, aby zapadl do celkové architektury domu. Nová střešní a bateriová technologie má pro společnost potenciál otevřít nový trh individuální výroby a uskladnění elektřiny. Zatím není jasná cena takové střechy, ale dá se očekávat, že bude nižší než kombinace konvenční krytiny a cena za následnou instalaci solárních panelů.

Co se týče druhé verze Powerwallu, prodejní cena v Americe známa už je. Za uložení 1 kWh energie zaplatí zákazník 445 dolarů, což je pořád zhruba dvakrát tolik, než Musk loni předpokládal. Pořád ale věří, že po plném rozjetí Gigafactory se cena uložení jedné kilowat hodiny sníží na 300 dolarů. Celý set, který se podobně jako první verze montuje na zeď, včetně invertoru vážící přes 120 kg, tak vyjde na 5.500 dolarů. Panasonic je jediným výrobcem Li-ion baterií pro Powerwall, který je modulární, takže je možné jej pro zvýšení kapacity, propojit s dalšími Powerwally. Tesla odhaduje, že jejich instalace bude stát 1.000 dolarů. Na trh se podle Muska dostanou v lednu příštího roku.

Součásti Muskovy vize je kontroverzní sloučení Tesly se společností SolarCity za 2,6 miliardy dolarů, o němž budou jeho akcionáři hlasovat příští týden – 17. listopadu.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář