Zmodernizovaná rozvodna v Albrechticích může připojit nové zdroje

Datum 12.11.2016

V září dokončená modernizace rozvodny v Albrechticích u Českého Těšína, která se odehrávala v režii společnosti ČEZ Distribuce, umožní rozvoj celého regionu. Díky zvýšení zkratové odolnosti může rozvodna po sedmi letech začít připojovat nové zdroje elektřiny. Do rekonstrukce firma investovala přes 490 milionů korun.

„S ohledem na vývoj energetiky v Česku i celé Evropské unii musíme připravit naši distribuční soustavu na připojování nových zdrojů obnovitelné energie, ať už jde o bioplynové, větrné nebo solární elektrárny či jiné zdroje energie,“ řekl člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc. Investice do albrechtické rozvodny v té souvislosti zvýšila více než dvojnásobně zkratovou odolnost rozvodny, což umožní otevření dosud kapacitně naplněné rozvodny pro připojování nových zdrojů.

Rekonstrukce začala v lednu 2014 a vzhledem k nutnosti zachovat stálý provoz probíhala po etapách. „Museli jsme vystavět náhradní přenosové trasy, takzvané by passy, a průběžně jednotlivé části rozvodny odstavovat a zase připojovat,“ vysvětlil Šolc. Kromě energetických konstrukcí, strojů a přístrojů mají v areálu albrechtické rozvodny nové nebo opravené také stavební objekty, silnice, kanalizaci a osvětlení.

Výstavba rozvodny v Albrechticích je pokračováním investic, které reagují na restrukturalizaci průmyslu v Moravskoslezském kraji. Od energetiků se nyní očekávají kvalitní dodávky do nově vznikajících zón i pro další firmy, které v regionu rozšiřují svou výrobu. ČEZ Distribuce na to reaguje koncepční modernizací rozvoden i elektrického vedení. V posledním období investovala také do rozvoden v Nošovicích, Lískovci a Novém Jičíně více než 600 milionů korun.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář