Rozšířená realita si už razí cestu

Datum 19.11.2016

Nová hra letošního léta Pokemon Go, uvedla rozšířenou realitu masově k běžným uživatelům. Rozšířená realita je termín pro technologii, která počítačovou grafikou doplňuje reálný svět. Jinak řečeno jde o zobrazení reality (např. budovy nasnímané fotoaparátem v mobilním telefonu) a následné přidání digitálních prvků (třeba informací o daném objektu).

Šéf Applu Tim Cook je velkým fanouškem rozšířené reality a hovoří o ní jako o další velké platformě, podobně jako využití smartphonu. Proslýchá se, že nová technologie automobilů bude vybavená rozšířenou realitou od Applu. Startupy HoloLens a Magic Leap podporované Microsoftem a Googlem mezi sebou závodí o to, kdo první vytvoří první skutečně mainstreamové zařízení ve stylu Google Glass. Ale dříve, než si tato zařízení koupí běžný spotřebitel, najde si nejprve své uplatnění v průmyslové sféře, kde rozšířená realita začíná ve velkém pronikat do výrobního sektoru, kde má svůj velký význam v údržbě a servisní podpoře. Není žádným tajemstvím, že továrny a všechny druhy velkých průmyslových strojů jsou stále více a více automatizované uprostřed vzestupu internetu věcí. Za všemi takto propojenémi stroji je obrovské množství dat, jako je spotřeba energie, provozní stav nebo datum poslední údržby.

Princip fungování

Kamera, která je připojená k počítači či kamera v mobilním telefonu, snímá obraz reality. Speciální aplikace detekuje snímanou scénu, eventuálně (zejména v případě mobilního telefonu) umístění a orientaci kamery v prostoru. Na základě této detekce umístí (renderuje) do obrazu projektovaném na displej počítače či telefonu doplňující informace (text, 2D či 3D objekty – i animované, obrázky, filmové klipy či zvuky) anebo může vyvolat naprogramovanou akci. Vše se navíc děje v reálném čase!

Technici s brýlemi HoloLens

V září 2016 oznámil výrobce výtahů – společnost ThyssenKrupp, že její servisní technici budou HoloLens využívat ke své práci. Tito technici se na jednotlivý díl podívají v prostředí IoT a můžou hned vidět, co se stalo a jak to opravit. Díky čidlům IoT, zaměstnanci ThyssenKrupp vědí, když se má něco poškodit, dříve než se to stane. A s HoloLens ví, jak to opravit. Opravy budou rychlejší, prostoje kratší a strojní vybavení bude mít díky předběžným zásahům delší životnost.

„Být schopný vidět, co chceme udělat je velice mocný nástroj“, říká Sam George, ředitel Azure IoT od Microsoftu a dodává: „Je to industriální revoluce“

Jako bonus, s nástroji jako je Skype, může vzdálená podpora doslova vidět, co vidí samotný technik pracující přímo na místě. To se hodí ve firmách, kde stárnoucí pracovníci disponují neuvěřitelně cennými znalostmi, ale už nejsou ochotni nebo schopni pracovat v terénu.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář