Létající vodní taxi na elektřinu už příští rok v Paříži

Datum 17.12.2016

Létající vodní taxi – vynález jako vystřižený z sci-fi je zavedení nového dopravního systému v Paříži na řece Seině. Unikátní dopravní prostředek ve tvaru vejce byl navržený francouzským jachtařem Alainem Thébaultem a švédským surfařem Andersem Bringdalem. Oba dva si vybrali toto město jako místo pro testování futuristického vozidla. Starosta Paříže Anne Hidalgo pomohl konstruktérům tím, že tento projekt v jeho městě prosadil jako součást boje proti znečištění.

Futuristické plavidlo se vznáší půl metru nad vodní hladinou

Co skutečně tento vynález odlišuje od předchozího dopravního systému je to, že může létat, ale ne příliš vysoko. Je toho částečně schopen díky použití lehkých materiálů při jeho konstrukci. Většina z jeho komponentů jsou vytvořené ze skelných vláken a pěny s vysokou hustotou, s fólií připevněnou k trupu z důvodu snížení čelního odporu. Futuristické plavidlo tak bude moci na “letět” půl metru nad vodní hladinou. Plavidlo veliké 4,3 x 2,3 metry bude také využívat sluneční energii. Maximální cestovní rychlost bude 30 kilometrů za hodinu a bude navrženo pro transport pěti lidí. Francouzský konstruktér uvedl na svých internetových stránkách, že na tomto projektu pracoval 25 let.

Paříž není jediným městem, které se zajímá o podobný projekt

Kromě veřejného předvedení na jaře příštího roku, plánuje Thébault představit tento prototyp na prestižní výstavě Consumer Electronics Show v Las Vegas příští měsíc. Městu New York se zamlouvá představa, že stovky takovýchto plovoucích kabin budou převážet pasažéry na řece Hudson. Florida má rovněž v plánu nákup 1500 těchto plavidel jakmile budou odzkoušeny a připraveny k prodeji. Následovat budou i Londýn a Ženeva.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář