Revoluční baterie HE3DA se už vyrábí!!!

Datum 21.12.2016

V pondělí se pražských Letňanech rozjela výroba revolučních 3D baterií od českého vynálezce Jana Procházky. Tento vědec na vývoji npvého typu baterií pracoval 7 let. Americkému miliardáři Elonu Muskovi se zatím nesplnil jeho předpoklad o výrazném snížení ceny Li-Ion akumulátorů, tak aby elektrické vozy byly dostupné širším vrstvám obyvatel. U této 3D technologie to zatím vypadá, že v oblasti skladování energie bude právě tato technologie tou průlomovou a výrazně nižší cenou pro spotřebitele.

 

Vysoké ambice

Pro dosažení vysokých cílů musí společnost HE3DA dovolit vstup velice bonitnímu investorovi, díky kterému bude moci postavit továrnu v Horní Suché na Karvinsku. Podle zdrojů firmy půjde o investici v řádech několika miliard. Cílem společnosti je proniknout mezi velké hráče na tomto stále se rozvíjejícím trhu a stát se, podobně jako Panasonic, dodavatelem technologií a baterií. To, že má šanci stát se významným světovým hráčem je také tím, že vyrábí lithiové baterie s jednodušší konstrukcí, kde používá výrazně silnější elektrody než konkurence.

V bateriovém byznysu je velmi důležitá cena za 1 kWh uložené energie. Společnost tvrdí, že by se v krátké budoucnosti měli postupně dostat na úroveň 100 dolarů za 1 kilowathodinu, tedy výrazně méně, než doposud. Navíc snese 5 tisíc nabíjecích cyklů, což je 3x více než klasické Li-Ion baterie. A navíc nehoří, což je obrovskou výhodou proti běžným lithiovým bateriím. Běžné baterie používají k oddělení kladné a záporné elektrody „plastové“ membrány (tzv. separátory), které se při relativně nízkých teplotách poškozují. Což zase vede k riziku vyzkratování baterie, jejímu zahřátí a zničení – v nejhorším případě explozivnímu. HE3DA patří mezi ty typy baterií, které používají anorganické membrány, v tomto konkrétním případě jde o vrstvu vytvořenou z velmi tenkých vláken oxidu křemičitého, který vydrží teploty zhruba do tisíce stupňů.

Rozjezd výrobní linky

Roční kapacita zkušební linky v pražských Letňanech je 10 MWh. Není příliš veliké číslo, ale v tomto případě jde pouze o zkušební provoz. Ten ostrý by měl být spuštěný v Horní Suché už příští rok. Výroba v této nové hale by už měla zajistit produkci 30 MWh ročně. Firma plánuje vyrábět baterie o vysokých kapacitách, zpočátku 5 kWh, poté 100 kWh. První část produkce bude určena k ověřování vlastností a k certifikačnímu procesu.

Do firmy HE3DA brzy vstoupí další investor, kterým je investiční fond Solideus. Jeho investice by se měla dosáhnout přes miliardu korun. Díky tomu bude moci HE3DA výrazněji urychlit svoji expanzi.

„Vidíme v tomto segmentu velkou budoucnost. Tímto směrem půjde celá energetika. Proto je atraktivní i pro investory,“ vysvětluje Radim Snoza, podílník ve fondu Solideus.

Nová investice umožní firmě HE3DA postavit další nové závody, které by měly ročně produkovat baterie s celkovou kapacitou jedné gigawatthodiny. Podle Pruse by měly další bateriové továrny vyrůst ve Španělsku, Německu či na Slovensku. Každá bude stát půl miliardy eur. Jejich stavbu zajistí lokální investoři. HE3DA do nich vstoupí jen jako podílník. Do firem vloží licenci na technologii výroby. „Ale výroby nanočástic a separátoru se nevzdáme. Ty budeme dodávat pořád z Česka,“ zdůraznil Prus.

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (4)

  1. Dobry den,kedy a kde sa budu predavat vase nove baterie,mam na mysli baterie do e-bikov,dakujem.

  2. Krásný den, když už se vyrábí tak kdy bude ke koupi mám invalidní vozík a potřebuji nové baterie
    děkuji za odpověď Kare

Napsat komentář