Energetici slaví Vánoce v práci, další v pohotovosti

Datum 25.12.2016

Výrobu elektřiny a její distribuci budou na severní a střední Moravě během vánočních svátků zajišťovat denně stovky zaměstnanců Skupiny ČEZ. Svátky stráví v práci směnaři, dispečeři i podnikoví hasiči z nepřetržitých provozů Elektrárny Dětmarovice i Energocentra Vítkovice, obsluha vodní elektrárny Dlouhé stráně, operátoři call centra v Zábřehu na Moravě i montéři.

 V dětmarovické ani vítkovické elektrárně se provoz nezastaví

Elektrárně Dětmarovice se během Štědrého dne, na Boží hod vánoční a Štěpána vystřídá na každé směně 36 kmenových zaměstnanců, kteří budou zajišťovat provoz a obsluhu kotle i turbíny. „V nepřetržitém provozu budou pracovat operátoři na velínu, strojníci, obsluha demineralizační a dekarbonizační stanice nebo pracovníci zajišťující obsluhu výměníkových stanic pro dodávky tepla do Orlové a Bohumína, ale také elektrikáři, mechanici i hasiči. A samozřejmě směnový inženýr, který činnost všech lidí koordinuje,“ vysvětlil výrobní ředitel Karel Šponar. Vlastní osádku elektrárny doplní přibližně 15 zaměstnanců externích firem, kteří se starají například o zauhlování nebo strážní službu.

Dalších 13 pracovníků bude zajišťovat nepřetržitý chod Energocentra Vítkovice. „Svátky nesvátky, o obsluhu kotlů, strojovny, rozvodny, demistanice a skládky paliva se musíme postarat,“ upřesnil výrobně technický ředitel vítkovické teplárny Martin Řepišťák.

Vodní elektrárna Dlouhé stráně

Ani přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách nezůstane během Vánoc a na přelomu roku bez obsluhy. „Dvanáctihodinové směny slouží elektrikář a údržbář strojního zařízení. Technik elektrárny je v pohotovostním režimu pro případ řešení vážnějších mimořádných událostí,“ vypočítal šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Do zábřežského call centra lidé volají, aby popřáli

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít také někteří pracovníci call centra ČEZ Distribuce v Zábřehu na Moravě. Například na Štědrý den se u telefonních přístrojů vystřídá 30 operátorů, noční službu bude zajišťovat dvoučlenný tým.

„V těchto svátečních dnech je provoz slabší. Někteří klienti navíc nevolají proto, aby nahlásili nějaký požadavek nebo poruchu, ale chtějí operátům popřát hezké svátky a klidnou službu,“ vysvětlil vedoucí call centra Pavel Benda s tím, že výjimkou nejsou ani vtipné silvestrovské telefonáty.

Další zhruba stovka elektrikářů, elektromontérů a dalších zaměstnanců bude držet pohotovost doma, aby na severní a střední Moravě „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář