Casa Brutale aneb Život nad propastí

Datum 28.12.2016

Velice odvážné architektonické řešení, které nemá v současném světě obdoby nabízí developerská firma z Libanonu. Svým klientům se rozhodla nabízet dům zasazený přímo do skály. Na první pohled vypadá toto řešení jen jako základová plocha s patkami pro výstavbu rodinného domu. Dům Casa Brutale představuje jednoduchost a harmonii současné architektury a je určený pro lidi, kteří doslovně mají rádi život na hraně. Jeho chameleonský životní prostor je vytvořen k tomu, aby skvěle sloužil svému vlastníkovi a zároveň bral ohled na životní prostředí.

Casa Brutale, kterou chce společnost Demco Properties vybudovat v Red Rock Mountains severovýchodně nad Bejrútem v Libanonu v nadmořské výšce 1.600 metrů a 150 metrů pod vrcholkem hory, nabídne zájemci 270 metrů čtverečních životního prostoru s unikátní střechou s bazénem.

V základní jednoduchosti je Casa Brutale definována třemi silnými betonovými deskami, ve kterých je ukryto veškeré sociální zázemí. Bazén ze zesíleného skla, je zasazen mezi stěnami základních betonových desek tak, aby přirozené světlo, osvětlovalo celý byt. Z obrovské skleněné fasády je možno obdivovat krásy Středozemního moře.

V této průkopnické integraci Casa Brutale proniká do krajiny tak, že se s ní zcela sladí. Podzemní stavba má prospěch z dokonalého homeostatického mechanismusu tepelné izolace od okolního terénu, a chladicí vlastnosti bazénu, které v této zeměpisné šířce určitě přijdou vhod. Optický dopad budovy na krajinu je minimální, pouze s jedním průčelím ve skále. Světlo proniká průhlednou nebo poloprůhlednou plochou a přináší domovu život. Dynamické světelné vzory dokážou svými odlesky a stíny pohladit holý beton.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář