Česká vlna na jubilejním 50. ročníku CES v Las Vegas

Datum 04.01.2017

Už zítra se návštěvníkům největšího amerického veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas otevřou dveře. Mezi vystavovateli má své místo i osm českých společností.

Ostravská společnost XTND dvou ambiciózních mladíků se pochlubí svým bateriově poháněným karbonovým longboardem na který zakladatelé tohoto start-upu utratili všechny své úspory.

Vývoj tohoto prkna jim trval dva roky, než se jej rozhodli představit široké veřejnosti. Pro zviditelnění se a získání důležitých kontaktů je CES tím ideálním místem. Jeho maximální rychlost je 45 km/hod a na jedno nabití dokáže ujet až 20 kilometrů. Z původního prototypu vážícího 13 kilogramů se jim za celou dobu vývoje podařilo snížit jeho celkovou hmotnost na fantastickou hodnotu 4 kilogramy, což je dokonce pod úrovní klasických longboardů bez veškeré elektroniky a hlavně bez baterií.

 “Baterie jsou poměrně těžké, takže jsme museli vyrobit super lehké tělo. Každý komponent, který vážil byť i jen pouhý jeden gram, jsme minimálně o deset procent odlehčili. Výsledkem je prkno, které je s veškerou elektronikou, motorem a bateriemi lehčí než standardní neelektrické longboardy,” říká Miroslav Peřina, jeden ze dvou zakladatelů společnosti

Dobrou publicitu výstava CES zajistí také Josefu Průšovi, který od roku 2009 navrhuje a konstruuje 3D tiskárny.

“Moje tiskárny se umí částečně replikovat, tzn. tisknout součástky na další tiskárny, a taky tak činí. Po celém světě jsou desítky tisíc tiskáren, co nesou moje jméno. Nedávno jsem byl dokonce oceněný nejvyšším vyznamenáním kraje Vysočina za reprezentaci Čech v zahraničí,” píše na svých stránkách majitel stejnojmenné společnosti.

Milovníci kvalitní hudby se určitě zastaví také u stánku firmy s více než dvacetiletou historii na našem trhu. Firma vyvíjí a prodává reprosoustavy pod vlastní značkou AQ – Acoustique Quality. Jejich reprosoustavy stojí stovky tisíc korun. Majitelé se účastnili v minulosti CESu pouze jako návštěvníci. Teď budou ve Vegas představovat modely Orca a Passion.

U hudby zůstaneme. Rodinná firma 440 Audio ukáže na veletrhu základní, nejlevnější model svých gramofonů G1.

„V Americe chceme sehnat osobnosti, které budou naše gramofony vystavovat na zajímavých místech. Třeba v galeriích,“ řekl šéf firmy Tomáš Jiráček.

A do třetice – společnost KR Audio představí na veletrhu svoje špičkové elektronky pro audiozesilovače. Společnost je, jako jediná, vyrábí v Česku a odmítá automatickou výrobu. To znamená, že zaměstnanci vše montují ručně. Firma si také vybírá samotné sklo. Použití vysokovákuových strojů, kvalita zpracování ve všech fázích výroby a návrhu a odmítání jakékoliv formy automatizace při výrobě lamp je důvodem unikátní kvality produktů KR Audio.


Český start-up Six Guys Labs předvede fungování chytrého obojku pro psy. Majitelé svých miláčků je dokážou sledovat pomocí chytrého obojku vybaveného zařízením Actijoy.

Speciální miska zaznamenává, jak pes přijímá potravu. Vývoj trval dva roky a majitel firmy Robert Hašek vtipně dodává, že výrobek poctivě testovali na zvířatech. Příští měsíc se chystají také na Kickstarter a celý tzv. “bodypack” budou nabízet za cenu 169 dolarů. S výrobkem míří společnost především na americký trh.


Poslední dvě české společnosti s účastí v Las Vegas se zabývají vývojem software. Filip Molčan vytvořil aplikaci Pixbuf. Ta usnadní fotografům jejich prezentaci. Tato služba umožní správu několika účtů na sociálních sítích najednou a k tomu vést statistiky o tom, kolika lidem se snímky líbily.

Druhá aplikace míří na seniory, kde jim má pomoci zvládnout práci na tabletu a být v kontaktu s blízkými. Firma zatím nabízí svůj produkt Oscar Senior pouze v Česku a Nizozemsku a veletrhem CES se bude snažit proniknout i na další trhy včetně toho amerického. Podle webových stránek společnosti nabízí Oscar Senior jednoduché a bezpečné prostředí s velkými tlačítky a písmem pro bezproblémové ovládání a používání aplikací. Toto speciální prostředí chrání seniory před podvody, vyskakovacími okny a nechtěnými upozorněními.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář