Technologie pro hendikepované

Datum 09.01.2017

Chytrá hůl upozorňuje rodinu v případě pádu

Francouzský start-up Nov’in zanechal svou stopu na CES v Las Vegas díky své chytré holi, která je určena pro seniory nebo lidi se sníženou mobilitou. Několik staletí starou pomůcku vylepšili pohybovými senzory, vestavěným akcelerometrem a gyroskopem pro sledování pohybu uživatele.

Kromě pohybových čidel je Smartcane vybavena také varovným systémem, který se připojuje přímo k síti GSM. V případě pádu nebo mimořádné události, může být hůl použita k odeslání upozornění na pečovatele, který pak může uživateli hole poslat signál, že je na cestě k němu. Data shromážděná z hole jsou odeslána na zabezpečený server. K pochopení zvyků a pohybů uživatele zpracovávají data algoritmy umělé inteligence. Z nich pak odvozují nízkou aktivitu, únavu a další změny v chůzi, které mohou být spojeny se zhoršujícím se zdravotním stavem. Společnost musela řešit také design hole, jenž v sobě ukrývá nové technologie. Zároveň musí hůl být lehká a ergonomická. S tím ji pomohla firma Maison Fayet, dlouholetý výrobce holí. Výsledkem je jednoduchá leštěná hůl, která skrývá senzory v rukojeti. Takže lidé zvyklí na tradiční konstrukci nebudou mít žádný problém s používáním této hole, která má přijít na trh koncem tohoto roku.

Whillův terénní invalidní vozík je navržen pro nerovné povrchy

Přes dva miliony lidí se v Americe musí spolehnout na invalidní vozík. Přesto konstrukce invalidního vozíku nezaznamenala během posledních let výrazný pokrok. Zatímco některé společnosti začaly navrhovat a montovat silnější stroje, které pomáhají lidem s postižením jezdit po ulicích, většina elektrických invalidních vozíků je i nadále příliš objemná při vjíždění do dveří a vchodů a vozíky mají tendenci uvíznout v zatáčkách či na nerovných površích.

Nejnovější model od Whilla je ale navržen tak, aby dodal odvahu svým uživatelům. Model M je terénní elektrický vozík v robustním provedení s koly “omni“. To umožňuje lidem s roztroušenou sklerózou a poraněním míchy používat tento vozík jak doma tak i venku. Firma má také plány představit samořiditelný vozík pro osoby se zdravotním postižením, což naznačuje, že vestavěný software má potenciál vyvíjet se v době, kdy budou samořiditelné technologie dostatečně vyspělé i pro jízdu invalidních vozíků.

Liftware pomůže lidem s třesem rukou se najíst

Příbor, který umožňuje lidem s poruchami pohybu jako je třeba Parkinsonova choroba, jíst jídlo bez jakékoliv pomoci. Liftware je vlastně stabilizační rukojeť, kterou můžete připojit na vidličku nebo lžíci. Rukojeť je schopna snížit třes ruky až o 70 %. Využívá počítačový systém pro detekci pohybu ruky. Ten pak vyrovnává pohybem v opačném směru a třes tak stabilizuje.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář