SpaceX se úspěšně vrací, Falcon 9 vynesl satelity Iridia

Datum 15.01.2017

Společnosti SpaceX se včera v 10 hod. ráno kalifornského času podařil úspěšný start rakety Falcon 9 z letecké základny Vandenberg v Kalifornii. Loni v září Muskova raketa, nesoucí satelit pro Facebook, explodovala hned při startu díky explozi nádrže s héliem. To byl důvod pro posunutí celého harmonogramu startů těchto raket. Vloni se proto uskutečnilo jen 8 z plánovaných 20 startů. To způsobilo firmě ztrátu 250 milionů dolarů.

Společnočnost Iridium Communications si u SpaceX objednala vynesení deseti satelitů na oběžnou dráhu. Ty mají zajistit hlasovou a datovou komunikaci na naší planetě. Jak je vidět z videa, první stupeň nosné rakety úspěšně přistál deset minut po startu na plovoucí plošině v Tichém oceánu. Tuto revoluční techniku, která má obrovským způsobem zlevnit starty do kosmu, vyzkoušela společnost SpaceX již popáté. Poprvé to bylo při vynesení 1,5 tuny zásob na ISS loni v dubnu.

Je naplánováno vynést asi 80 satelitů Iridium NEXT a SpaceX se zavázala k vynesení alespoň 70 z nich. Společnost Iridium tvrdí, že satelity NEXT, budou obíhat na nízké oběžné dráze a jsou navrženy tak, aby poskytovaly “spojení mezi lidmi a organizacemi v reálném čase, a to odkudkoliv.” Původní plánovaný start měl být v pondělí, ale byl zrušen z důvodu silného větru a deště.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář