Intuitivní projektování a návrh kabelových svazků

Datum 30.01.2017

Efektivita je na prvním místě, ale neopomíjí se ani radost z konstrukční práce: nový EPLAN Harness proD verze 2.6 je intuitivní software ve 3D/2D, který pokrývá všechny současné požadavky na projektování a návrh kabelových svazků. Mezi novými funkcemi je vylepšení podkladů pro výrobu, které kromě výkresu montážní desky zahrnují i výkresy zapojení kabelů. Kótování délek je nyní automatické. Je-li třeba, lze snadno a intuitivně navrhnout vedení kabelů předem stanovené délky. Spolupráce mezi týmy mechanické konstrukce a elektro projekce se díky otevřeným rozhraním stává skutečností.

Nový software EPLAN Harness proD verze 2.6 od firmy EPLAN, určený pro pohodlný návrh kabelových svazků, je připraven k uvedení na trh. Kabelový svazek může být navržen intuitivním způsobem na základě prostorového modelu mechanické a elektrotechnické konstrukce. Dalším krokem je předání těchto dat do výroby. Právě v této oblasti došlo k největší změně: 2D výkres kabelového svazku, v němž jsou specifikovány délky a průměry kabelů i připojovací prvky, je automaticky odvozen z 2D/3D konstrukčního prostředí. Výsledkem je automatické určení rozměrů, značná úspora času a záruka správných výsledků. Ve fázi konstruování lze určit opláštění kabelů a délky odizolování vodičů a vše je profesionálně znázorněno ve výrobních výkresech. To poskytuje uživatelům rychlý a úplný přehled o jejich projektech.

Určení délek

Software pro návrh kabelových svazků obvykle nabízí vhodné nástroje pro snadné určení délek vodičů. V softwaru EPLAN Harness proD v. 2.6 to jde i naopak: uživatel si může určit pevnou délku (např. pro kabel antény). V procesu navrhování jsou přesně znázorněny směr i navržená délka a uživatel může okamžitě určit optimální vedení kabelu. To umožňuje snížit počet variant a výsledkem je úspora nákladů ve skladech i ve výrobě. Další funkcí je možnost seskupit prvky (vodiče, konektory, ochranné hadice) dohromady jako kabelové jednotky, které vystupují jako samostatné komponenty a umožňují úplnější přehled o složení projektu.

Optimální integrace

Propojení s platformou EPLAN a otevřenost systému pro softwary MCAD a ECAD zajišťují kontinuální předání dat mezi elektrotechnickou a mechanickou konstrukcí. Další novou funkcí verze 2.6 je možnost přenášet projekty připravené v softwaru EPLAN přímo do softwaru pro kabelové svazky. A nejen to – centralizovaná správa komponent v platformě EPLAN umožňuje integrované ukládání dat, takže uživatelé udržují zdrojová data pouze v jednom systému. Díky tomu lze integrovat pracovní procesy při návrhu kabelových svazků již od návrhu prvního schématu až po výrobu. Snadné použití a integrace dat v každé fázi tvorby hodnotového řetězce – od návrhu až po výrobu – tak vytváří základ pro rychlé a efektivní dosažení výsledků.

Individuální oblasti použití

Mnohá další vylepšení funkcí v systému EPLAN Harness proD přispívají k větší efektivitě návrhu zapojení a projektování kabelových svazků a zrychlení postupu prací. EPLAN Harness proD podporuje všechna průmyslová odvětví, v nichž je třeba určit zapojení a navržení kabelových svazků, např. při konstruování speciálních vozidel nebo výrobních zařízení, při přípravě vodičů a kabelových svazků, ve strojírenské výrobě a v podnicích, kde je vyžadována mezioborová spolupráce.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář