Česká přenosová soustava posílí i díky evropským dotacím

Datum 03.02.2017

V rámci financování projektů společného zájmu z programů Evropské komise (TEN-E a Nástroj pro propojení Evropy „Connecting Europe Facility – CEF“) získala společnost ČEPS už přes čtyři miliony eur. Další téměř dva miliony může obdržet v průběhu prvního pololetí. Dotace jsou určeny na konkrétní projekty, které přispějí k zajištění bezpečnosti a spolehlivosti provozu nejen české přenosové soustavy, ale také propojené evropské sítě. 

Již vyplacené dotace se týkají mimo jiné stavby nadzemního vedení 400 kV mezi rozvodnami Krasíkov a Horní Životice. Nová linka o délce osmdesáti kilometrů posílí dodávky elektřiny na severní Moravě, důležitá je především pro průmyslové zóny na Ostravsku a Bruntálsku. Celkové náklady na tuto stavbu činí necelé 2 miliardy korun. Dotační přísliby, dle rozhodnutí Evropské komise z let 2011 a 2012 v celkové hodnotě téměř 90 milionů korun (3,2 milionů eur), jsou určeny přímo na stavební práce. Od loňského podzimu se tato linka podílí na funkci přenosové soustavy. V průběhu letošního roku budou ještě pokračovat dokončovací práce.

„Zařazení našich záměrů mezi projekty společného evropského zájmu je pro nás důkazem, že systematický a dlouhodobě chystaný rozvoj české přenosové soustavy je účelný. Lze konstatovat, že investiční plán společnosti ČEPS obsahuje projekty, které zajistí spolehlivý provoz přenosové soustavy České republiky, ale přispívají i k naplnění evropských cílů s ohledem na bezpečnost celé propojené soustavy,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Další téměř dva miliony eur (asi 53 milionů korun) může provozovatel české přenosové soustavy získat na projekty vnitrostátních vedení 400 kV Vítkov-Přeštice a Vernéřov-Vítkov a výstavbu nové rozvodny 420 kV Vítkov a rozšíření stávající rozvodny 420 kV Přeštice. Peníze by byly v těchto případech využity na zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí. Závěrečné zprávy budou do konce ledna zaslány agentuře INEA, která akce z dotačního programu zaštiťuje a vyhodnocuje. V případě, že budou uznány jako transparentní, lze výplatu dotačních částek očekávat v průběhu prvního pololetí letošního roku.

Nová dvojitá vedení o napětí 400 kV mezi rozvodnami Vítkov a Přeštice, resp. Vernéřov a Vítkov zajistí bezpečné vyvedení výkonu z plánovaných obnovitelných zdrojů energie na Karlovarsku. Zároveň jejich výstavbou dojde k posílení české přenosové soustavy, zvýšení stability provozu a spolehlivosti dodávek v západních Čechách. Oba projekty také významně posílí vnitřní části sítě, čímž přispějí k mezinárodnímu obchodu při zachování bezpečného provozu.

Z infrastrukturního fondu CEF financuje Evropská unie ty projekty, které jsou strategicky důležité a mají nadnárodní význam. Díky tomu se na ně mají například vztahovat specifická ustanovení směřující k urychlení povolovacích procedur.

ČEPS, a.s.: 
Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 42 rozvoden, s 75 transformátory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3724 km a 220 kV o délce 1909 km. V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby). Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. ČEPS, a.s., se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě. Více informací naleznete na www.ceps.cz.
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář