Krize na Orovillské přehradě

Datum 15.02.2017

Orovillská přehrada v severní Kalifornii je se svou výškou 235 m nejvyšší přehradou ve Spojených státech. Zadržuje vodu o objemu 4 km3 a v severní Kalifornii je tak součástí klíčové infrastruktury… Nyní se však stává stárnoucí přehrada pro tuto oblast vážnou hrozbou.

Minulou neděli úřady nařídily více než 188.000 lidem v celém údolí Oroville opustit své domovy kvůli obavám, že nouzový přeliv přehrady může selhat a nápor vody ze zásobníku by mohl zaplavit okolní města a únikové cesty. I když neexistuje žádný náznak, že by se přehrada mohla sama zhroutit, guvernér Kalifornie Jerry Brown nařídil evakuaci. A zatímco se situace v pondělí ráno poněkud stabilizovala, krize ještě není zdaleka u konce.

Jak mohl selhat přepad na Orovillské přehradě?

Během posledních několika týdnů nasákly rozsáhlé zimní bouře půdu v celé oblasti severní Kalifornie a naplnily jejich přehrady až po okraj. V únoru se dostala Orovillská přehrada na úroveň 150 procent běžné kapacity. I když déšť pomohl zmírnit kruté pětileté sucho a s tím spojený nedostatek vody v Kalifornii, zároveň tím vytvořil zcela opačný problém: příliš mnoho vody.

Přehrady jsou obvykle navrženy tak, aby zvládly jejich přetečení přes to, co se nazývá “přeliv”. Když voda v Orrovilské přehradě dosáhne určité úrovně, správci této přehrady mohou uvolňovat přebytek vody řízeným způsobem, prostřednictvím obřího betonového skluzu u přehrady, kde můžou pustit vodu do řeky Feather. Problém ale je v tom, že tento betonový skluz Orovillské přehrady je vážně poškozen. Dne 7. února, vytvořil rozpadající se beton obří díru ve vodním skluzu (viz foto dole), v důsledku čehož se voda nekontrolovaně valí dolů z přehrady. Správcům přehrady se ale nechce pouštět vodu přes takto vážně poškozený skluz, protože se obávají, že se tím jeho poškození ještě zvětší.

Ale hladiny vody v Orovillské přehradě stále rostou a rostou, a ty se musí dostat někam ven z přehrady. Takže poprvé v 50leté historii vodní nádrže, voda začala přetékat přes vrchol vlevo od hlavního betonového žlabu. Jak můžete vidět ve videu níže, voda začala téct dolů po zalesněném svahu.

Pro správce je to ještě více znepokojující dilema: Voda začala ‘ujídat’ zem pod horní stranou pomocného přelivu, a začíná hloubit do země hluboké strouhy. V neděli odpoledne, ministerstvo varovalo, že hrana pomocného přelivu, který nebyl postaven tak robustně jako hlavní přeliv, je v nebezpečí “selhání” v případě, že půda pod tímto přelivem ustoupí. Pokud se zhroutí desetimetrová betonová ochranná stěna v horní části pomocného přepadu, miliardy kubíků vody se najednou dostanou do řeky Feather a zaplaví tak desítky měst mezi Orrovilem a Sacramentem, včetně hlavní dálnice I 70. Byla by to tak ta největší novodobá ekologická katastrofa v Kalifornii. To byl pro tamní úřady hlavní důvod  k evakuaci 188 tisíc obyvatel.

Situace se stabilizovala – ale nebezpečí přetrvává

Od pondělí se situace poněkud stabilizovala, ale obyvatelé v blízkosti Oroville se stále nemohou vrátit domů – protože krize ještě neskončila. Během víkendu správci zkontrolovali poškozený hlavní přeliv a dospěli k závěru, že by mohl vydržet ještě větší vodní proud, a to i s obří dírou. Hladiny v Orovillské přehradě nakonec klesly natolik, že se voda už ne řítí přes pomocný přepad. A eroze, která v neděli vyvolala paniku se nyní patrně zpomalila.

Infrastruktura amerických vodních nádrží je ve špatném stavu

Orovillská přehrada byla vybudována v 60. létech minulého století, takže její současný stav zase tak velkým překvapením není. V roce 2005 skupina environmentalistů varovala, že přehrada už nesplňuje moderní bezpečnostní standardy týkajících se velkých záplav. Vyzývali úředníky, aby nařídili výstavbu betonového zpevnění podél pomocného přelivu, ale jak federální, tak i státní úřad zamítl tuto žádost – argumentovali tím, že katastrofy jaké jsou Američané svědky nyní, jsou příliš “vzácné” na to aby si z toho dělali starosti.

www.vodadnes.cz
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář