Proč strojové vidění?

Datum 07.03.2017

S pojmem strojové vidění se setkáváme stále častěji. Když jsme poprvé získali požadavek na aplikaci, kde nám bylo řečeno – potřebujeme sledovat vady, které nám vznikají při výrobě plechu, zaznamenávat jejich přesné umístění a typ, začali jsme se zabývat touto problematikou. Slyšeli jsme – nyní se na povrch dívá celou směnu Franta nebo Pepa, občas něco vidí, poznačí na papír, někdy musí jít na svačinu, údaje, které máme, jsou v podstatě nepoužitelné.

Jako nadšencům pro IT řešení nás napadlo sledovat povrch kamerou a provádět analýzu obrazu. Projekt jsme úspěšně realizovali, zákazník dodnes získává přesná data, dodává svým partnerům kvalitní materiál a maximalizuje výtěžek výroby díky odstraňování pouze problémových oblastí.

Tento úspěch byl pro nás impulzem, který nám vytyčil cestu. Strojové vidění se pro nás stalo pomocníkem pro řešení problémových situací zákazníkům, kteří potřebují provádět automatizovanou výstupní nebo vstupní kontrolu kvality, zvyšovat výtěžnost výroby, měřit rozměry nebo odchylky, kontrolovat přítomnost dílů, barevnost a další. Díky údajům, které jsou zaznamenávány v databázi, můžeme provádět následnou analýzu. Můžeme se zaměřit například na výskyt vad v souvislosti se dodavatelem vstupního materiálu, tloušťkou, procesem výroby, nastavených parametrech strojů a mnohé další, na základě kterých se zaměříme na problematické části a touto zpětnou analýzou optimalizovat proces výroby na správných místech.

Při návrhu řešení jsme se setkávali s dalšími požadavky a dále jsme doplňovali portfolio služeb. Setkali jsme se s laserovou triangulací pro měření profilu, termovizí pro snímání teplotního pole nebo také snímání prostoru v peci kamerou při teplotách až 1400 °C. Technologie a výzvy nás baví a rádi hledáme optimální řešení. Při požadavku na zpracování dat a komunikaci s řídicími systémy jsme také hledali vhodné průmyslové počítače, které by uspokojily naše požadavky, kterými jsou především: připojení kamer s USB 3.0 rozhraním nebo GigE rozhraním s napájením přes Ethernet, digitálními vstupy/výstupy, zpracováním dat na grafické kartě (CUDA), vysoký výpočetní výkon, montáž na DIN lištu. Rozhodli jsme se pro vlastní distribuci počítačů, které splňují naše požadavky a nabízíme spoustu možností, včetně smart kamery iVIS. Všechny tyto počítače splňují náročné průmyslové podmínky a běží na operačních systémech Windows nebo Linux.

Strojové vidění je dobrým pomocníkem a v mnoha případech zjišťujeme, že zákazník řeší problém a netuší, že právě strojové vidění je pro něj tou správnou cestou.

Argutec
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář