Frekvenční měniče PowerXL DC1 s širší funkcionalitou

Datum 09.03.2017

Společnost Eaton rozšířila své portfolio frekvenčních měničů PowerXL DC1, o kterých jsme vás informovali lobi v červnu, o zařízení s vyšší funkcionalitou. Společnost zabývající se řízením elektrické energie inovovala aktuálně dostupnou řadu frekvenčních měničů DC1, která je známa svým robustním provedením.  

Frekvenční měniče PowerXL DC1 nyní podporují stejně jako měniče DA1 všechny typy vysoce účinných motorů IE4 včetně motorů s permanentním magnetem, bezkartáčových DC motorů a synchronních reluktančních motorů. Tak jako u předchozí verze, nový model DC1 je snadno použitelný a vyžaduje pouze základní údaje pro přiřazení motoru.

Kromě režimu řízení V/f umožňuje využití také bezsenzorového vektorového řízení (SLV). Tím v případě potřeby zajišťuje dostupnost vysokého točivého momentu při nízkých otáčkách, a také vysokou úroveň stability rychlosti, čímž otevírá možnost využití v nových oblastech, které zahrnují extrémní nerovnováhu zátěže.

„Fire Mode“ je obzvláště užitečný u aplikací HVAC (topení, větráni a klimatizace), kdy je nutné standardní chybová a varovná hlášení ignorovat. Například při využití v systému na extrakci kouře, měnič DC1 pokračuje ve standardním provozu tak, aby z budovy odtáhl maximální množství kouře.

Dodatečné funkce umožňují využití měničů DC1 také v nových aplikacích: druhá doba rozběhu nebo doběhu může být nastavena například pro účely přečerpávání, přičemž zařízení na tuto funkci přepne při dosažení určité frekvence. Brzdění s indukovaným střídavým proudem navíc umožňuje efektivnější brzdný výkon bez potřeby brzdného odporu.

Bylo přidáno více než 30 nových monitorovacích parametrů, které umožňují záznam více stavových informací, a tím zefektivňují diagnostiku. To mimo jiné zahrnuje zobrazení kWh pro možnost určení spotřeby pohonu. Uživatel může také měřit proměnné, jako jsou provozní hodiny ventilátoru, vnitřní teplota nebo počitadlo chyb při nadproudu, pod/přepětí a nadměrných teplotách.

Nové frekvenční měniče DC1, stejně jako předchozí verze, jsou snadno a rychle připraveny k provozu – pro jednoduchou konfiguraci stačí pouze 14 standardních parametrů. U složitějších aplikací se dodatečné parametry uloží v rozšířené nebo pokročilé oblasti vyhrazené pro tyto parametry. Jakmile jsou parametry zaznamenány, nastavení je možné přenést na jiná zařízení. Díky tomu jsou frekvenční měniče DC1 obzvláště vhodné pro sériové použití.

Frekvenční měniče řady DC1 jsou také extrémně robustní. Dodatečná ochrana lakováním chrání elektronické prvky před vlhkem, prachem, chemikáliemi a extrémními teplotami. To zvyšuje spolehlivost a prodlužuje životnost zařízení.

Nové frekvenční měniče jsou 100% zpětně kompatibilní s předchozími generacemi. Jako takové mohou být snadno implementovány do stávajících aplikací – bez rozdílu v konstrukci, rozměru sestavy (montážní otvory) či provozních požadavcích. Jakákoliv stávající příslušenství jako jsou motorové tlumivky, I/O rozšiřující moduly nebo moduly SmartWire-DT, lze i nadále kombinovat. Jsou vyžadovány pouze nové verze paměťových karet a externích ovládacích jednotek.

Měniče DC1 se stupněm krytí IP20 jsou dostupné ve čtyřech velikostech s výkonem až do 22 kW. U vyšší ochrany IP66 jsou dostupné tři velikosti s výkonem až do 7,5 kW. Kromě standardního rozhraní ModbusRTU a CANopen lze celou produktovou řadu připojit k inteligentnímu systému SmartWire-DT přes komunikační modul.

Nová zařízení jsou integrována do rozsáhlé řady energeticky efektivních řešení řízení motorů společnosti Eaton. Pro rychlý a snadný výběr frekvenčního měniče požadovaného pro příslušnou aplikaci lze využít výběrovou pomůcku Power XL Selection Aid. On-line konfigurační nástroj zobrazuje odpovídající katalogová čísla včetně přidružených spínacích a ochranných prvků, tlumivek a filtrů. Pomocník PowerXL Selection Aid je dostupný na: www.eaton.eu/config/powerxl.

O společnosti Eaton
Elektrotechnický sektor společnosti Eaton je globálním lídrem v distribuci energie a ochraně elektrických obvodů; ochraně pomocí záložních zdrojů; řízení a automatizaci; osvětlení a
bezpečnosti; strukturálních řešeních a zařízeních pro elektrické sítě; řešeních pro drsná či nebezpečná prostředí; a inženýrských službách. Díky své sadě globálních řešení je společnost Eaton připravena řešit i ty nejdůležitější výzvy v oblasti řízení elektrické energie.
Eaton je společností zabývající se řízením energie, která svým zákazníkům poskytuje úsporná řešení pomáhající řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Obrat společnosti dosáhl v roce 2016 hodnoty 19.7 miliard USD. Má přibližně 95 000 zaměstnanců a prodává své výrobky zákazníkům ve více než 175 zemích světa. Více informací naleznete na stránkách www.eaton.eu.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář