SpaceX chce příští rok vyslat lidi na oběžnou dráhu Měsíce

Datum 11.03.2017

Průzkum vesmíru byl od letů Apollo, po dlouhou dobu omezen lety na nízkou oběžnou dráhu Země. To chce ale Elon Musk brzo změnit. SpaceX plánuje příští rok vyslat lidi na oběžnou dráhu Měsíce. Průlet po orbitu Měsíce bude hrazen soukromými osobami, kteří si vlastně SpaceX najali na to, aby je vyslal k Měsíci. Nová raketa Falcon Heavy vynese kosmickou loď Dragon 2. Tatáž loď se ještě letos vydá l Mezinárodní vesmírné stanici.

Loď Dragon 2 spolu s raketou Falcon Heavy budou startovat z rampy 39A z Kennedyho vesmírného střediska, odkud se v roce 1969 vydal do vesmíru i let Apollo 11, během kterého lidé poprvé stanuli na povrchu Měsíce. Cesta má trvat zhruba týden a má být první výpravou financovanou pouze ze soukromých peněz, která poletí dál než na Mezinárodní vesmírnou stanici. Let se ale neobejde bez bezpečnostního rizika.

„Je zde určité riziko,“ řekl Musk a dodal, že cestující nejsou ohledně možného nebezpečí naivní. SpaceX chce letos začít se zdravotními i fyzickými testy a tréninkem amatérských kosmonautů. Další podrobnosti zveřejní až na základě výsledků. „Uděláme vše pro to, abychom minimalizovali tato rizika, nikdy ale nebudou nulová,“ dodal zakladatel americké společnosti. Zkušenosti z cesty také pomůžou s přípravou ještě většího projektu Elona Muska a to cestě lidí k Marsu.

Jestli to bude znamenat boom pro vesmírné cestování záleží hlavně na tom, jak se bude firmám dařit vyvíjet svoje dopravní prostředky. O komerční lety se snaží například i firma Virgin Galactic. Ta připravuje šestimístnou loď SpaceShip Two, která má za úkol dopravovat lidi na hranici vesmíru. Lidé tak na pár minut uvidí zakřivení země a zažijí stav beztíže. Letenka by měla stát v přepočtu víc než šest milionů korun. Let skutečnou raketou od SpaceX ale bude nejspíš násobně dražší.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář