EMCA: vše je uvnitř!

Datum 19.03.2017

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na svoji aplikaci, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

EMCA představuje integraci všeho potřebného přímo do tělesa pohonu. Obsahuje bezkartáčový stejnosměrný elektromotor s dlouhou životností, ovládací silovou elektroniku k němu, samozřejmě odměřování, kompletní ovladač motoru, brzdu k motoru a všechen potřebný software. Odměřování je absolutní, po vypnutí a případné manipulaci neztrácí informaci o skutečné poloze.

V paměti pohonu je dostatek místa na celkem 64 pohybů, které se vyvolávají kombinací ovládacích signálů. Tabulku s pohyby pomůže vyplnit software FCT, který je ke stažení zdarma.

Z vybavení vyplývá jasný závěr: kromě napájecího kabelu (24 V DC) a ovládacích signálů (pomocí jednoduchých vstupů a výstupů nebo např. po síti CANopen) se nebudete zabývat žádnou další instalací, ani ve vašem rozvaděči nic dalšího nebude.

Veškerý obsah je kompletně chráněn (IP65) a tak se obrazně řečeno obsah vašeho rozvaděče v případě EMCA přemístí přímo na stroj a uspoří vám mnoho místa, spojů a kabeláže. Jednoduchost instalace a současně vysoká dynamika předurčuje po­hony EMCA jak pro nastavování formátů různých strojů a zařízení, tak pro po­­hon malých, ale výkonných mani­pu­lá­to­rů, např. Tripod firmy Festo. Největší úspory se projeví v instalaci – řízení i v interpolač­ním režimu zvládne například automat CPX-CEC, ukrytý v modulární stavebnici instalačních terminálů CPX s krytím až IP65. Další výhodou je možnost přímého napojení do systému pro sběr dat prostřednictvím komunikačního modelu OPC-UA (server v CPX-CEC), který je schváleným standardem pro Industry 4.0. Data z vaší aplikace se tak mohou hladce přenést například do SAPu a být přímo k dispozici pro další zpracování.

Pohony EMCA získaly hned dvě ceny za design: reddot design award a if Product Design a jsou tak důkazem toho, že výrobky, které dobře pracují, mohou také dobře vypadat.

Pohony EMCA budou jednou z novinek, kterou si budete moci na vlastní oči prohlédnout na veletrhu AMPER 2017 v Brně. Stánek Festo naleznete v hale V, číslo 3.10 – více informací na www.festo.cz/amper.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář