Napájecí zdroj KNX výrobce Mean Well pro optimální provoz moderních staveb

Datum 20.03.2017

Inteligentní systém KNX nabízí bezpočet výhod v oblasti řízení a ovládání elektroinstalace moderních obytných i komerčních objektů a představuje celosvětově uznávaný standard.

Napájecí zdroj KNX je nezbytným předpokladem optimálního a spolehlivého provozu systému KNX. Při vývoji napájecího zdroje KNX výrobce MEAN WELL využil více než 30 letých zkušeností v oboru a výsledkem je spolehlivé a bezpečné řešení napájení sběrnicového systému KNX.

Požadavky na komfort obytných či komerčních budov v posledních letech rostou. Klienti vyžadují komplexní systém včetně inteligentního řízení, nízké energetické náročnosti a vysoké úrovně bezpečnosti. V minulosti byly tyto systémy složité, zejména v oblasti elektroinstalace, protože bylo nutné fyzicky ovládat jednotlivé komponenty. Tato řešení vyžadovala rozsáhlou přípravu již při navrhování a montáži, ale i komplikovanější následnou údržbu systému. Vysoká hustota vodičů také znamenala vyšší riziko vzniku požáru. Způsob elektroinstalace, která zajišťuje jednotnou komunikaci mezi všemi ovladači, snímači a pohony, se nazývá systém KNX. Systém KNX výrazně snižuje počet vodičů vedených v budovách, tím je sníženo také riziko požáru a nároky na údržbu. Architektura KNX může mít velmi jednoduchou strukturu nebo lze systém rozšířit a zapojit do něj až několik stovek zařízení v rámci celého objektu.

Pro optimální provoz celého systému KNX je třeba zajistit napájení sběrnice KNX pomocí napájecího zdroje KNX, tento zdroj nelze nahradit běžným napájecím zdrojem. Musí být zajištěna jednotná komunikace, přijímané a vysílané signály musí být kompletní a kompatibilní se systémem KNX a musí být zajištěno dostatečné napětí pro přenesení signálů.

Nejnovější model napájecího zdroje KNX-20E-640 s vestavěnou tlumivkou má kompaktní rozměry se šířkou 3M (52.5 mm), je vysoce účinný, disponuje výstupem pro připojení ke sběrnicové svorkovnici, diodami pro indikaci stavu, je vybaven tlačítkem Reset, ochranou proti přetížení, přepětí a zkratu, pracuje se vstupním napětím 180 až 264 VAC. Výstupní proud zdroje KNX-20E-640 je 640 mA, a lze k němu připojit až 64 zařízení (každé zařízení KNX odebírá z napájení pro odesílání a přijímání signálu na sběrnici KNX 10 mA).

Ke zprovoznění napájecího zdroje KNX-20E-640 není potřeba žádná specifická konfigurace či software. Zdroj je určen k montáži na DIN lištu TS-35/7.5 nebo 15. Všechna zařízení KNX, včetně ovladačů, snímačů a pohonů, se obvykle instalují do rozvaděčů umístěných uvnitř daného objektu. Rozměry zařízení KNX by měly splňovat požadavky normy DIN 43880 tak, aby byla zajištěna jednotnost celé elektroinstalace.

Napájecí zdroj KNX-20E-640 najde využití u automatizovaných systémů budov, inteligentní elektroinstalace domácností, ovládání osvětlení, řízení systémů topení, ventilace, klimatizace, ovládání žaluzií a rolet, řízení monitorovacích systémů, energie či alarmů aj.. KNX je zárukou budoucnosti. KNX produkty vyrobené různými výrobci je možné kombinovat – obchodní značka KNX garantuje jejich součinnost a interoperabilitu. KNX je tak jediná otevřená norma pro řízení technického vybavení v komerčních a obytných budovách. Výrobce MEAN WELL je členem asociace KNX.

Více na: www.mean-well.cz/novinky

AKAM s.r.o. a JDC s.r.o. – distribuce Mean Well v ČR a SR

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář