VUT otevřela laboratoře 3D tisku středoškolákům a jejich učitelům

Datum 25.03.2017

Funkční díly v letadlech nebo úchopové mechanické protézy – 3D tisk se rozšiřuje do rostoucího počtu průmyslových oborů a základní dovednosti 3D modelování a využívání 3D tisku už se začínají studenti učit nejen na univerzitách, ale také na středních průmyslových školách. Letos poprvé budou středoškoláci a jejich učitelé měřit síly v soutěži Autodesk Academia Design kromě 2D kreslení a 3D modelování také v prototypingu, kde 3D tisk využijí. Soutěž hostí Ústav konstruování Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně (FSI VUT) 24. a 25. března.

Do letošního ročníku soutěže, která je určená zejména pro studenty 2., 3. a 4. ročníků středních a také vyšších odborných škol a jejich učitele, se přihlásila více než stovka účastníků z celé České republiky. Prestižní CAD klání otestuje znalosti a digitální dovednosti studentů ve 2D kreslení a 3D modelování. Vůbec poprvé budou studenti soutěžit také v kategorii zaměřené na modelování prototypů, které si také pomocí metody 3D tisku vytisknou na špičkových přístrojích v laboratořích VUT.

„Tuto soutěžní kategorii jsme vyhlásili vůbec poprvé a to díky spolupráci s Ústavem konstruování FSI VUT, který středoškolákům umožní využívat vybavení svých laboratoří, především 3D tiskárny. Technologická revoluce jde kupředu a 3D tisk už je v průmyslových podnicích standardem. Začíná tedy pronikat i do výuky technických předmětů na středních školách, proto jsme se tuto disciplínu rozhodli poprvé v historii zařadit do soutěže. Studenti si mohou 3D tisk vyzkoušet v reálných podmínkách,“ uvedl Marek Rozehnal ze školicího střediska Computer Agency o.p.s., které soutěž Autodesk Academia Design pořádá už 23 let.

Soutěžní kategorie

  1. 2D studenti (AutoCAD 2017)
  2. 3D studenti (Inventor 2017)
  3. Prototyping s využitím 3D tisku
  4. 3D učitelé (Inventor 2017)

Studenti podle zadání vytvoří, navrhnou a pak také na 3D tiskárnách vytisknou svůj model a budou ho moct porovnat s výtvory ostatních soutěžících. Při práci využijí nejmodernější vybavení laboratoře, k němuž mají běžně přístup pouze studenti a výzkumníci z VUT.

„Naše pracoviště se zapojilo do celoevropského projektu FabLabNet, jehož cílem je zpřístupňovat špičkové technologie pro 3D tisk a také know-how širší odborné veřejnosti. Pro středoškoláky a jejich učitele je zapojení se to StrojLabu, našeho studentského inkubátoru, skvělou příležitostí, jak získat konkrétní představu o výzkumu a vývoji v oboru 3D tisku. Jde o obor, který se vyvíjí velmi dynamicky a nabízí technická řešení problémů, se kterými si strojírenství jinými metodami tak efektivně nedokáže poradit,“ popsal David Paloušek, vedoucí Odboru reverzního inženýrství a aditivních technologií, které se specializuje právě na 3D tisk a které je součástí Ústavu konstruování FSI VUT.

„Studenti během práce na svém projektu získají představu o tomto oboru a o průběhu studia na Ústavu konstruování. Zapojení do soutěže je pro nás také způsob, jak oslovit talentované studenty a motivovat je ke studiu strojního inženýrství,“ řekl David Paloušek.

Soutěžního klání se účastní nejen studenti, ale také jejich učitelé. „Mají možnost srovnat se s ostatními vyučujícími, ale také je to motivuje k tomu, aby na sobě pracovali a dále se vzdělávali. Je to prospěšné i pro vztah se studenty, kteří díky soutěži mohou ocenit dovednosti svého učitele,“ dodal Marek Rozehnal ze školicího střediska Computer Agency o.p.s.

Dvoudenní soutěžní klání končí dnes na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář