Jeden gram DNA jako úložiště dat z 215 tisíc MacBooků

Datum 28.03.2017

Naše civilizace stojí před problémem navyšování úložné kapacity potřebné pro naše data, protože požadavky na stále větší a větší velikost úložišť rostou exponenciálně. Teď se zdá, že tento problém je řešitelný, ne však umělou cestou s využitím silikonu, ale cestou přírodní – a tou je DNA. Ta v jediném svém gramu je schopna uložit 215 petabytů dat. To je zhruba obsah 215 tisíc MacBooků Pro s dnes už běžným 1TB úložištěm.

Deoxyribonukleová kyselina má několik výhod pro uchovávání dat. Je kompaktní a data dokáže v chladném a suchém prostředí uchovávat stovky nebo dokonce tisíce let. A pokud umí vědci DNA přečíst, budou schopni ji i dekódovat. DNA časem nezestárne jako jiné nosiče a už z její podstaty se nikdy nemůže stát zastaralou technologií. Navíc je molekula DNA podstatně odolnější než jakékoliv tradiční médium.

Zatím ale praktické využití této technologie má jeden zásadní problém a tím jsou náklady na jednotku uložených dat. Samotná příprava biologické hmoty k uložení 2 MB dat stojí 7 tisíc dolarů – její přečtení stojí další 2 tisíce. 1TB disk z DNA by tak vyšel na 3,5 miliardy dolarů. Pro srovnání 1 TB u klasického harddisku stojí dnes méně než 100 dolarů, u SSD disků se cena pohybuje mezi 400 až 600 dolary. Tato čísla dělají z DNA úložné médium zatím v poněkud vzdálenější budoucnosti.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář