Vaše tělo přenese Vaše heslo

Datum 30.03.2017

Posílat data přes wi-fi a bluetooth je sice jednoduché, ale ne vždy zcela bezpečné. Tým vědců z University of Washington přišel na způsob, jak použít lidské tělo jako médium pro přenos dat. Tato metoda má být daleko bezpečnější než posílat informace vzduchem právě přes wi-fi nebo bluetooth.

Vědci nevyvinuli nový typ biometrického zabezpečení, ale jednoduše přišli na to, jak použít lidské tělo jako zabezpečenou síť k ověření přístupu. Tělo samo o sobě je vo­dič. Elektrický proud rád prochází skrze vaše tělo a pokud jste někdy zkusili držet za ruku někoho, kdo se dotýkal Van de Graaffova generátoru, tak jste to mohli také sami zažít. Podobně se nechali inspirovat vědci. Nejdříve zkoumali telefony a hledali senzor, který by mohl vysílat nízkofrekvenční signály pod 30 megahertzů – ty totiž dobře cestují lidským tělem, ale nerozšíří se do vzduchu. Ten pak našli i v touchpadu note­booku a ve čtečkách prstů.

„Řekněme, že chci otevřít dveře s použitím chytrého elektronického zámku“, sdělil Mehrdad Hessar, post­graduální student University of Washington. „Můžu položit ruku na kliku u dveří a druhou se dot­knout senzoru na telefonu a přenést tak mé identifikační údaje přes moje tělo, abych mohl otevřít dveře, aniž by tyto údaje unikly ven.“

Možná to zní trochu jako sci-fi, ale toto vše je možné se současnými technologiemi. Systém pracuje s nízkofrekvenčními signály, které cestují skrze Vaše tělo pokaždé, když chcete odemknout dveře nebo počítač. Váš telefon sejme otisk Vašeho prstu a porovná ho s uloženým unikátním vzorem. Aplikace navržená týmem z University of Washin-g­ton ale nevyužívá data z otisku prstu, ale spíše využívá vedlejší produkt funkce senzoru – elektrické signály k vytvoření vlastního kódu.

Tyto signály jsou tak slabé, že pro člověka nepředstavují žádné riziko. Tým vědců dokázal poslat data rychlostí 50 bitů za sekundu přímo z touchpadu a 25 bitů za sekundu ze snímače otisku prstů – dost rychle na přenesení hesla.

Bezpečnostní experti se ale obávají, že malé zařízení pracující v síti, která jsou součástí internetu věcí jsou další výzvou pro počítačové piráty. Autor tohoto projektu Shyam Gollakota a jeho studenti, kteří se na vývoji podílejí, argumentují, že ukládání osobních informací v telefonu nebo v jiném osobním zařízení a přenášení těchto dat prostřednictvím fyzického kontaktu představuje vyšší úroveň zabezpečení.

Konstruktéři tvrdí, že tato technologie v budoucnu neotevře pouze dveře bytu, ale například umožní li­dem posílat identifikační údaje svému lékaři. Uplatnění ale určitě najde i jinde. (r)

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář