Budoucnost technologií LED a OLED

Datum 01.04.2017

Osvětlení LED se dnes již stává samozřejmostí jak v bytech, rodinných domech tak i v komerčních prostorech. Od malých baterek a osvětlovacích panelů, po mobilní telefony a žárovky. LED je už téměř všude. Kompaktní rozměry, vyšší energetická účinnost a životnost – to jsou špičkové a bezkonkurenční vlastnosti všech technologií založených na LED. To je ale jen špičkou celého ledovce. Zatímco LED technologie dnes lákají velké trhy, skutečnou otázkou zůstává, jaká část z těchto technologií bude věnována odnoži LED – technologii OLED.

Když poprvé svítidla LED dorazila na trh, byla extrémně drahá a málo efektivní. Nicméně technologický pokrok přinesl této nové technologii vyšší efektivnost a lepší cenu. Dnes jsou LED a OLED jedny z nejslibnějších technologií přitahujících stále větší pozornost a spolu s tím i větší investiční kapitál. Je velmi pravděpodobné, že se trh s OLED technologiemi stane během krátké doby multimi­liardovým byznysem.

Jak již název napovídá, OLED je dioda emitující organické světlo, vyrobená ze široké škály organických materiálů ve formě tenké vrstvy emitující světlo. Kromě možnosti jejího použití na pruž­ných površích se OLED může pochlubit tím, že je jedinou technologií, která dokáže být aplikována na velkou plochu. Kde LED světlo je především bodové, OLED je povrchový zdroj světla. Na rozdíl od anorganických vrstev LED diod, OLED zahrnují organické, polovodivé vrstvy. Obě jsou primárně určeny pro dvě různé oblasti použití.

Účinnost, jas a životnost OLED byla menší než u LED, zato ceny byly podstatně vyšší. V současné době je tato technologie vhodná pouze pro luxusní sektor. Nicméně se předpokládá, že technologie najde uplatnění v několika dalších oblastech. S více hráči na trhu, kteří investují velké částky do výzkumu a vývoje inovativních OLED aplikací, bude jejich cena pravděpodobně klesat, což spotřebitelům umožní koupit výrobky s OLED za rozumnou cenu.

Zajímavé LED svítidla můžete nakoupit na www.mcled.cz, kde po vypsání “Volty” do poznámky, dostanete 20% slevu z celého nákupu. Akce platí jen tento měsíc a bude ukončena 30. dubna!!!
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář